Skådespelaren Jussie Smollett. Foto: Kamil Krzaczynki/TT

Åtalet mot Empire-stjärnan Jussie Smollett läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Alla åtalspunkter mot den amerikanske skådespelaren Jussie Smollett läggs ner. Det meddelade Empire-skådespelarens advokater Tina Glandian och Patricia Brown Holmes under tisdagen.

Den 36-årige ”Empire”-skådespelaren åtalades tidigare i mars, misstänkt för att ha ljugit om att ha blivit utsatt för en hatattack.

Det var i slutet av januari som Jussie Smollett polisanmälde ett rasistiskt överfall av två maskerade män som han uppgav hade bundit en snara runt hans hals och hällt blekmedel över honom.

Men polisen kunde inte hitta någon övervakningsfilm från händelsen, och kort därefter greps istället Smollett själv – misstänkt för att ha hittat på alltihop, så kallad falsk tillvitelse.

Oklart vad som skett

Frågan görs desto mer förvirrande då åklagarmyndigheten i Cook County under tisdagen inte slår fast att Smollett verkligen attackerades, men att man lägger ned åtalet då detta var ”det mest lämpliga”. Samtidigt behåller Chicago kommun den borgenssumma på ungefär 100 000 kronor som Smollet betalade för att friges temporärt inför rättegången.

”Efter att ha granskat fallet och omständigheterna runt det, inklusive Jussie Smolletts betydande samhällsinsatser – samt att han går med på att överlåta sin borgenssumma till Chicago stad – ser vi detta som rättvist såväl som det mest lämpliga utfallet”, säger åklagarmyndighetens talesperson Tandra Simonton till nyhetsbyrån AP.

”Har talat sanning”

Polisen har tidigare gripit två bröder som erkänt att de hjälpt till att iscensätta attacken. Enligt åklagare ska Smollett ha skrivit ut en check på 3 500 dollar till bröderna och även gett dem pengar för att köpa rep, skidmasker, handskar och röda basebollkepsar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Smollett har hela tiden hävdat att han är oskyldig, och säger till AP att han varit ”sanningsenlig och konsekvent runt varenda detalj i sin berättelse från första början”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.