Athena Farrokhzad Foto: TT Bild

Athena Farrokzhads sommarprat frias

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden har beslutat att poetens omtalade sommarprat inte strider mot kraven på opartiskhet eller bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft.

I slutet av juli i fjol var Athena Farrokhzad programvärd för Sommar i P1 i Sveriges radio. Hon pratade om klass, feminism och den strukturella rasismen i Sverige på ett sätt som både hyllades och kritiserades. Valet att spela en cover av Ebba Gröns sång ”Beväpna er” i långsamt tempo, så att texten framgick tydligt, var en del som rörde upp starka känslor hos lyssnarna.

Anmälningarna ramlade in till Granskningsnämnden och är nu uppe i hela 106 stycken. Den i särklass högsta siffran sett till de senaste årens avsnitt av programmet.

Hänvisar till programformen

Men enligt ett beslut som offentliggjordes under måndagen anser inte Granskningsnämnden att programmet strider mot radions sändningstillstånd:

”Nämnden konstaterar inledningsvis att programformen som råder i Sommar i P1 får antas vara väl känd för lyssnarna samt att det ska råda en vidsträckt yttrandefrihet i radion. Vidare konstaterar nämnden att Athena Farrokhzad var en så kallad tillfälligt medverkande programvärd som gav uttryck för sina egna politiska och samhällskritiska åsikter. Mot den bakgrunden anser nämnden att hennes uttalanden och de låtar som framfördes inte medför att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet”, står det bland annat i beslutet.

De skriver dock att de har förståelse för att texten i ”Beväpna er” upplevdes som stötande. Men att de mot bakgrund av programformen och den vidsträckta yttrandefrihet som ska råda i radion, inte anser att framförandet strider mot bestämmelsens om radions särskilda genomslag.

Ansvarig utgivare: ”Positivt”

Daniel af Klintberg är chef för P1:s underhållningsprogram på Sveriges Radio och ansvarig utgivare för Sommar. I samband med debatten som följde av Farrokhzads sommarprat sa han att han var väl medveten om att programmet skulle kunna bli anmält, och att han tyckte att det var bra att Granskningsnämnden gör en bedömning.

Hur känner du inför dagens besked?

– Vi tycker alltid att det är positivt när Granskningsnämnden gör samma bedömning som vi. Men att hon frias förändrar ingenting, vi kommer alltid följa våra programregler och ha samma noggrannhet med varje program.

Anmälde annan sommarpratare

Athena Farrokhzad kontrade med att anmäla författaren, journalisten och prinsessan Anna von Bayers sommarprogram för att ha ”hetsat mot skatt, ifrågasatt aborträtten och pratat om invandring som ett problem”.

Granskningsnämnden har dock inte hunnit fatta något beslut om huruvida det programmet, som sändes veckan efter Farrokhzads, stred mot sändningstillståndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.