Foto: TT

Moderat toppolitiker rasar mot Sommar i P1

Uppdaterad
Publicerad

Den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén blev rasande när han lyssnade på poeten Athena Farrokhzads sommarprogram i P1. Nu har han slängt ut sin tv – och går till hård attack mot public service.

Gunnar Axén (M) är riksdagsledamot och ordförande för socialförsäkringsutskottet. Han reagerade starkt på poeten Athena Farrokhzads sommarprogram i P1 i går.

På Twitter skriver Axén att public service är vänstervridet, styrt av rödgröna valarbetare och att han kastat ut sin tv för att ”slippa finansiera eländet.”

”Det är faktiskt dags att ta politiseringen av Public Service på allvar. Ett hot mot demokratin”, fortsätter han.

”Uppmanade till mord”

Enligt Axén har Athena Farrokhzad uppmanat till mord på kungahuset och borgare med nackskott genom att spela en cover av Ebba Gröns ”beväpna er”.

– Det är i allra högsta grad olämpligt att spela den typen av musik i public service. Att uppmana människor att skjuta andra i nacken hör inte hemma i radion, säger han till SVT Nyheter.

Körde tv:n till återvinningen

Han menar att Farrokhzad uppmanat till lagbrott genom att uppmana andra att ingå skenäktenskap för att ge människor uppehållstillstånd, gömma flyktingar och att störta nationalstaten.

– Min erfarenhet av public service är att det är väldigt vänstervinklat, inte minst på P1. Det här påskyndade teknikskiftet, jag körde iväg min tv till återvinningsstationen så då kunde jag säga upp tv-licensen och slipper finansiera Sveriges Radio. Så det känns bra, säger han.

”Ebba Grön tillhör kulturarvet”

Enligt Daniel af Klintberg, ansvarig utgivare för Sommar i P1, har jurister gått igenom programmet och bedömt att det som sägs passerar inom Sveriges Radios sändningstillstånd. En sommarpratare har en stor frihet – även när det gäller musikvalet, säger han.

– Vi gjorde bedömningen att Ebba Gröns låt nästan tillhör kulturarvet. De hårda ord som är i den texten ska man inte tolka bokstavligt. Att man ska skjuta borgerligheten är en metafor för det etablerade, säger han.

Betalade inte tv-licens

2006 hamnade Axén i blåsväder efter att han erkänt att han inte betalat sin tv-avgift under en längre tid, då han av princip var motståndare till dagens tv-finansieringssystem. Den gången pudlade han dock och betalade sin tv-licens retroaktivt.

Gunnar Axén ställer inte upp för omval i årets val.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.