Åtråvärda platser till Nobelfesten

Uppdaterad
Publicerad

En plats på Nobelbanketten är åtråvärd. Så åtråvärd att det finns människor som väntar vid telefonen med frackskjortan struken och skorna putsade.

-Det har hänt att vi bjudit in gäster mellan prisutdelningen och banketten. Och de har kommit i tid, säger Gunilla Lagerfelt som är gästkoordinator för festen.

In i det sista pågår arbetet med bordsplaceringen. Själva placeringen av de 1 250 gästerna tar en helg, men förarbetet startar redan i september då Nobelstiftelsen skickar ut inbjudningskort. Skulle någon bli sjuk finns en lång väntelista att ta till.

-Vi har ofta tänkt ut en plan A och en plan B om någon blir sjuk vid huvudbordet.

Återkommande gäster

Vilka som får komma bestäms av Nobelstiftelsen, men de prisutdelande institutionerna får föreslå gäster. Så många som 40 procent av gästerna återkommer år efter år. Det är personer som på något vis arbetat med priset.

Nobelordningen styr placeringen vid honnörsbordet. Det betyder att placeringen följer den ordning i vilken priserna nämns i Alfred Nobels testamente. Kungen får en fysikpristagarhustru – om det inte finns en kvinnlig Nobelpristagare.

Varje Nobelpristagare får ta med sig 16 gäster i form av släkt och kollegor. Yngst bland årets gäster är ett fyraårigt barnbarn.

-Man skulle kunna tänka sig att det skulle vara manlig dominans, men det är det inte. I år är det till och med kvinnlig dominans eftersom många pristagare tagit med sig kvinnliga barnbarn.

Lyckad placering

Förhoppningen är att alla ska ha mycket att tala om.

-Vi lägger ner mycket arbete och bemödar oss om att alla ska ha trevligt.

Vissa placeringar har visat sig mer än lyckade.

-En gång var det så lyckat att vi placerade ihop ett par ekonomer och de är numera gifta sedan tio år tillbaka, säger Gunilla Lagerfelt.

TT

FAKTA: De kommer på festen

1 250 gäster är inbjudna till Nobelfesten den 10 december. Bland dem finns:

* Åtta av årets tio Nobelpristagare, litteraturpristagaren Doris Lessing och ekonomipristagare Leonid Hurwicz deltar inte.

* Sju tidigare Nobelpristagare, bland dem de svenska medicinpristagarna Bengt Samuelsson (1982), och Torsten N Wiesel (1981).

* Hela kungafamiljen.

* Statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg, näringsminister Maud Olofsson, miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, utbildningsminister Jan Björklund och Nils Lundgren, partiledare för Junilistan.

* Frankrikes utbildningsminister Valérie Pécresse.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.