Bukowskis om bluffkonsten: ”Det här är ett bedrägeri och vi kommer därför att lämna in en polisanmälan.”

Ansedda auktionshus sålde bluffkonst – värderas till flera miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna kan idag avslöja att ansedda auktionshus och gallerier har sålt bluffkonst av påhittade konstnärer. Bluffkonsten värderas till över tio miljoner kronor. 

- Vi brast i våra rutiner, skriver Sara Bourke, pressansvarig på Bukowskis. 

Att köpa konst hos välrenommerade och kända auktionshus är för många en kvalitetsstämpel på att konsten är äkta. Men Kulturnyheternas granskning visar att flera auktionshus har sålt bluffkonst.  

Det rör sig om verk av signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko, båda beskrivs som nu verksamma konstnärer, men när Kulturnyheterna söker konstnärerna tycks de inte existera. Det finns visserligen en konstnär vid namn Tom Moore, men han har ingenting att göra med den konst som säljs på auktionssidorna och bor i Australien. 

– Det är mitt namn och jag på bilden, men jag har inget att göra med verken. Så det är en förfalskning, säger han till Kulturnyheterna. 

”Utsökt hantverk” var Photoshop-montage 

Kulturnyheternas granskning visar också att Vasilenkos konst, som beskrivs som “utsökt hantverk” och ”realistiskt oljemåleri”, är en bluff.  

– Jag kan definitivt säga att någon konstnär vid namn Alexander Vasilenko inte existerar, säger Mikhail Levin, rektor på Moscow School of Contemporary art. 

”Oljemålningarna” är i själva verket enkla fotomontage skapade i Photoshop av konstnären Ulf Stålhane som arbetade på en konstnärsbutik och fick beställningen av en en annan svensk konstnär. Han säger att han först senare upptäckte att verken såldes under falsk flagg.

Varför gick du inte till polisen när du insåg? 

– Ja du... det kan man fråga sig och hade det hänt idag hade jag sagt ifrån. Men jag var lite beroende av det där företaget helt enkelt, hade jag börjat gnälla så hade jag åkt ut, säger Ulf Stålhane till Kulturnyheterna.

Bukowskis: ”Vi brast i våra rutiner” 

Verk signerade Tom Moore och Alexander Vasilenko har sålts sedan åtminstone 2016 på bland annat konsthandeln Wasskonst, Stockholms auktionsverk och Sveriges kanske mest kända auktionshus Bukowskis.

Priset har legat mellan 2000 och 6000 kronor styck. Räknar man på hela upplagan så värderas den falska konsten, med Bukowskis prissättning, till över tio miljoner kronor. 

Bukowskis vill inte ställa upp på en intervju, men berättar i ett pressmeddelande att de sålt 96 av de aktuella verken till ett samlat värde av 207 675 kronor. De skriver i ett mejl till Kulturnyheterna: 

”Det här är ett bedrägeri och vi kommer därför att lämna in en polisanmälan. Ett konstbedrägeri där man som vi förstår det hittat på identiteter och därefter skapat konstverk. Sådant här ska inte få förekomma. Eftersom vi på Bukowskis sålde verken för ett par år sedan och därmed gått i god för deras äkthet brast vi i våra rutiner när vi bedömde dessa verk. Det inträffade visar också att Bukowskis kontroll av de aktuella litografierna inte var tillräcklig då våra bedömningar gjordes utifrån förstahandsmarknadens information om verken. Vi kommer nu att kontakta de aktuella köparna.”

Wasskonst beklagar att de gått på bluffen, och hänvisar till att konsten funnits på välkända auktionshus. Stockholms auktionsverk har inte svarat på intervjuförfrågan.

Vet du mer? Tipsa oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.