Oljemålningar var Photoshop-montage. Se hur bluffkonsten skapades.

”Oljemålningar” var Photoshop-montage – se hur bluffkonsten skapades

Uppdaterad
Publicerad

Enkla fotomontage beskrevs som högklassiga oljemålningar och såldes på bland annat Bukowskis. Kulturnyheterna har träffat konstnären Ulf Stålhane. Han skapade bilderna som senare skulle komma att säljas under falsk flagg. Se hur det gick till.

Alexander Vasilenko beskrivs på ett ansett konstgalleri som en “utsökt hanverksskicklig” rysk målare, som ägnar sig åt naturalistiskt oljemåleri i trompe l’oeil-stil (från franskans lura ögat). Men “oljemålningarna” som sålts på ansedda auktionshus som Bukowskis, är i själva verket enkla fotomontage skapade i Malmö. 

Fick beställning av svensk konstnär

Konstnären som gjort verken heter Ulf Stålhane. Under 00-talet arbetade han extra på en konstnärsbutik som gör inramningar och grafik. Han berättar att han på så vis kom i kontakt med en annan svensk konstnär som beställde bilderna som senare skulle komma att säljas under signaturen Alexander Vasilenko. 

När förstod du att du att det här var en del av nån typ av förfalskning?  

– Jag reagerade på texten, Vasilenko att det var en rysk konstnär, jaha vad var detta för nånting? Men det var ingenting jag visste från början, att det fanns en biografi, när jag jobbade med det, utan jag såg det bara som ett jobb som vilket som helst.    

Varför gick du inte till polisen när du insåg? 

– Ja du... det kan man fråga sig och hade det hänt idag hade jag sagt ifrån. Men jag var lite beroende av det där företaget helt enkelt, hade jag börjat gnälla så hade jag åkt ut.

Hör Ulf Stålhane, och se hur bluffkonsten skapades i videon.

Beställningsverken signerades av gallerist

Den andra svenska konstnären, som beställde verken av Ulf Stålhane, vill inte ställa upp på en intervju, men säger att hen gjort detta på uppdrag av både Tom Moore och Alexander Vasilenko, som enligt hen visst existerar.

Konstnären menar att presentationerna, som finns på hemsidan för ett ansett konstgalleri, är skrivna av galleristen. Den stulna bilden på Tom Moore samt signaturerna ska också komma från galleristen.  

Galleristen medger att han signerat verken eftersom konstnären hade ett “avtal” för detta. 

– Jag köpte grafiska blad och rätten att signera. Jag är förd bakom ljuset, säger galleristen till Kulturnyheterna.

Men det låter konstigt. Vad är det för avtal? 

- Ja... men så var det.

Vet du mer? Tipsa oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.