Australiens premiärminister Scott Morrison kritiserar Facebooks beslut att stoppa innehåll från medier på plattformen. Foto: Lukas Coch/TT

Australiens premiärminister: ”Facebook är arroganta”

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks beslut att stoppa mediebolag och användare från att dela nyheter på plattformen möts nu av starka reaktioner från politiker. ”Vi kommer inte låta oss skrämmas av Big Tech”, skriver Australiens premiärminister Scott Morrison på sin Facebooksida.

Att Facebook stoppar användare och medier från att dela nyheter på plattformen sker efter att ett lagförslag om ersättning till medierna nu är ett steg närmare att bli verklighet. Under onsdagen godkändes förslaget av respresentanthuset.

Kommunikationsminister Paul Fletcher sade till ABC Radio National på torsdagsmorgonen, lokal tid, att regeringen inte kommer att dra tillbaka lagförslaget trots Facebooks drag.

– Om man gör affärer i Australien måste man följa Australiens lagar, säger han.

– Nu säger Facebook mer eller mindre till australierna att det ni ser på våra plattformar inte är faktagranskad, ansvarsfull journalistik. I en tid då det redan finns frågor om trovärdigheten på Facebook, måste de tänka på detta, fortsätter han.

Premiärministern kritisk mot Facebook

Australiens premiärminister Scott Morrison kritiserar Facebooks beslut i ett inlägg på sin Facebooksida:

”Facebooks åtgärder för att ta bort Australien som vän genom att kapa avgörande informationskanaler för hälsa och nöd, var lika arroganta som nedslående”, skriver han.

”Det här agerandet kommer bara att bekräfta den oro ett växande antal länder uttrycker rörande beteendet hos stora it-företag som anser sig vara större än regeringen och inte tycker att regler bör gälla dem”, fortsätter han.

Han skriver också att de inte kommer att ”låta sig skrämmas av Big Tech” när parlamentet röstar om lagförslaget.

”Onödigt och hårdhänt agerande”

Australiens finansminister Josh Frydenberg har tidigare sagt att han har haft ett konstruktivt samtal med Facebooks vd Mark Zuckerberg. Vid en presskonferens kritiserar han Facebooks agerande.

– Facebook gjorde fel. Facebooks agerande var onödigt, det var hårdhänt och kommer att skada dess anseende här i Australien, säger finansminister Josh Frydenberg under en presskonferens.

Frydenberg säger också att myndigheterna inte fick någon förvarning innan blockeringen infördes.

Facebook säger enligt Reuters i ett uttalande på torsdagen att beslutet att blockera medier var något man tvingats till, eftersom lagförslaget inte ger några tydliga riktlinjer kring hur begreppet nyhetsinnehåll ska definieras. Man har därför valt att tolka begreppet brett för att inte riskera att bryta mot lagen. Ambitionen att motverka desinformation står fast, försäkrar bolaget, och man lovar att tillåta sidor som drabbats ”av misstag”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer