Foto: TT

Kina bekräftar fängslande av australisk journalist

Uppdaterad
Publicerad

Den australiska journalisten Cheng Lei har hållits frihetsberövad i Kina sedan augusti. Nu har kinesiska myndigheter bekräftat gripandet. Anledningen är att Cheng Lei har fört ut statshemligheter utomlands, enligt Kina.

Cheng Lei har suttit frihetsberövad i Kina sedan i augusti förra året. Då uppgav Kinas utrikesdepartement att hon var misstänkt för brott som äventyrat Kinas nationella säkerhet. Hon arbetade då för Kinas statliga engelskspråkiga tv-kanal China Global Television Network (CGTN).

Australiens utrikesminister Marise Payne säger i ett uttalande att de informerades om det formella gripandet i fredags. Bakgrunden är att Lei, enligt kinesiska myndigheter, misstänks för att ha fört ut statshemligheter utomlands.

Har besökt Lei

Informationen kommer från de Kinesiska myndigheterna genom Australiens ambassad i Peking. Den australiska regeringen har flera gånger uttryckt kritik och oro över att Kina håller Cheng Lei frihetsberövad.

– Vi har gjort ett antal konsulära besök hos henne. Det senaste var den 27 januari och vi har begärt garantier för att hon behandlas korrekt och humant i enlighet med internationella normer. Det kommer vi fortsätta att göra, säger Marise Payne.

Cheng Lei föddes i Kina men flyttade till Australien som barn tillsammans med sina föräldrar. Hennes familj, inklusive två barn, bor i Australien.

Bakgrund

Relationerna mellan Australien och Kina har de senaste åren blivit alltmer ansträngda. Australien har kritiserat vad man ser som Kinas aggressiva maktutövning runt om i Asien sedan president Xi Jinping tillträdde 2013.

Peking har på senare tid bland annat irriterats av Australiens ledande roll i en kampanj för att få till en internationell utredning om coronapandemins ursprung. Viruset började spridas i den kinesiska staden Wuhan.

Kina har reagerat genom att minska importen av australiska varor och att uppmana kinesiska studenter och turister att undvika Australien.

Tidigare i år varnade Australien sina medborgare för risken av att utsättas för godtyckliga gripanden i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.