Geng Shuang talesperson för kinesiska utrikesministeriet. Foto: How Hwee Young/TT

Kina utvisar journalister efter artikel om coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

Tre journalister från den amerikanska tidningen Wall Street Journal har fått fem dagar på sig att lämna Kina efter att tidningen publicerat en debattartikel om hur den kinesiska regeringen hanterat utbrottet av coronaviruset, skriver The New York Times.

Artikeln som publicerades den 3 februari  har rubriken China is the real sick man of Asia. En rubrik som har fått den kinesiska regeringen att reagera.

Vid en daglig nyhetsbriefing under onsdagen sa Geng Shuang, talesperson för Kinas regering, att journalisternas pressvisum återkallas på grund av rubriken. Den kinesiska regeringen har tidigare krävt en ursäkt från Wall Street Journal, något den amerikanska tidningen har avböjt att göra. Det skriver The New York Times.

”Det kinesiska folket välkomnar inte media som publicerar rasistiska uttalanden och utsätter Kina för skadliga attacker”, tillade Geng Shuang.

Journalisterna har inte skrivit den kritiserade artikeln

Det är första gången sedan 1998 som utländska korrespondenter utvisas ur Kina, enligt The foreign correspondents club of China. De kallar återkallelsen av journalisternas pressvisum för ”en aldrig tidigare skådad form av vedergällning”, skriver The New York Times.

I likhet med andra medieorganisationer gör Wall Street Journal skillnad mellan nyhetsreportrar och de som som skriver debattartiklar. Journalisterna som ska utvisas är nyhetsreportar och har således ingenting med debattartikeln som kritiseras av Kina att göra, skriver The New York Times.

De tre journalisterna har fått fem dagar på sig att lämna Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet