Lotta Finstorp (M) och Roland Utbult (KD). Foto: TT

Även M och KD kritiska mot SD:s public service-förslag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna uttrycker också kritik mot Sverigedemokraternas förslag att kalla till sig chefer för public service-bolagen angående specifika program eller inslag.

– Det är inte politikens roll, vi ska inte granska på tablånivå, säger Lotta Finstorp (M).

Moderaterna har tidigare föreslagit att public service ska bli ”smalare och vassare” och Kristdemokraterna vill att bolagen ska ”skala bort krimskramset”. Men partiernas företrädare i riksdagens kulturutskott menar att Sverigedemokraterna gick för långt när de föreslog att Public service-cheferna skulle komma till utskottet med anledning av specifika program och programinslag – bland annat om ungdomsrån.

– Den här gången ville de att vi skulle ta ställning till ett enskilt program, det var det som gjorde att jag tackade nej, säger Roland Utbult (KD).

Roland Utbult är dock öppen för att kalla till sig företrädare för public service-bolagen för att prata om uppdraget generellt. Han utesluter inte heller att bolagen kan ha problem med ensidighet.

– Det är inte otänkbart att det i public service skulle kunna finnas problem med partiskhet. Det är en fråga jag tror att man ska hålla levande.

”Inte politikens roll”

Lotta Finstorp (M) är andra vice ordförande har samma inställning som Roland Utbult.

– Det är inte politikens roll, vi ska inte granska på tablånivå. Vi sätter sändningstillståndet, då kan vi kalla in chefer och vd:ar för att ställa frågor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.