Foto: TT

Avhoppade ledamöterna: Vi kräver en kriskommission

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i litteratur 2018 har ställts in. Nu står det klart att de avhoppade ledamöterna Sara Danius, Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren har krävt att Svenska Akademien utreds av en kriskommission. Det berättar Kjell Espmark i en intervju med Dagens Nyheter.

De före detta ledamöterna riktade sitt krav om en krisutredning av Akademien via ett brev till Nobelstiftelsen för knappt två veckor sedan, uppger DN.

– Vi anslöt oss där till kravet på en oberoende haverikommission med uppgift att utreda Akademiens djupa kris, säger Kjell Espmark till tidningen.

Krisen i Svenska Akademien

– Det är alldeles nödvändigt att få till stånd en sådan genomlysning utifrån.

Inga Britt Ahlenius: ”Hedrande”

Ett namn som Kjell Espmark föreslår för en extern haverikommission är Inga-Britt Ahlenius, något den tidigare chefen för Riksrevisionsverket och undergeneralsekreteraren för FN:s internrevision kommenterar för Kulturnyheterna.

– Det var ju väldigt hedrande att höra att Kjell Espmark nämner mitt namn faktiskt, säger hon.

Vore en haverikommission på sin plats?

– Ja, alltså Svenska Akademiens ställning är märklig: den saknar ägare, har ingen huvudman och ingen styrelse, den driver som ett urhjul i havet och kan inte förnya sig själv. Så första frågan är väl vem som rättmätigt kan ta initiativet att tillsätta en sådan kommission? Det är väl de kvarvarande ledamöterna som i så fall kan fatta ett sådant beslut:

– Om jag fick förfrågan skulle jag känna mig väldigt hedrad, och tillföra det perspektiv och den erfarenhet jag har. Men jag skulle inte gå in i det utan en erfaren jurist som ordförande, vilket är nödvändigt för att kunna granska de 250 år gamla stadgarna och se hur de kan revideras, säger hon till Kulturnyheterna.

Tänker inte återvända till Akademien

Under de senaste veckornas djupa kris för Akademien har sex ledamöter hittills lämnat sina platser. I intervjun med DN meddelar Kjell Espmark också att han står fast i sitt beslut att inte delta i Akademiens arbete.

– Jag ser det som omöjligt att för närvarande gå tillbaka till Akademien, när arbetet är i så djupt förfall, säger Espmark.

Espmark säger däremot att han just nu inte beslutat att utträda permanent.

Från Svenska Akademiens håll har man flera gånger den senaste tiden uttryckt förhoppningar om att de ledamöter som lämnat sina stolar ska återvända. Men även Peter Englund säger att han inte har några planer på att återgå till arbetet för närvarande.

”Mitt beslut har ej ändrats. I övrigt har jag inga kommentarer”, skriver Englund i ett meddelande till Kulturnyheterna.

Klas Östergren har sedan tidigare meddelat att han avser att utträda för gott.

Kulturnyheterna söker Svenska Akademien och de avhoppade ledamöterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet