Kungen har gjort det möjligt att lämna Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf har ändrat i Svenska Akademiens stadgar. Nu är det möjligt för ledamöter att lämna Akademien på egen begäran.

Kungen har efter samråd med Akademien på onsdagen ändrat i stadgarna så att det är möjligt för ledamöter att träda ut ur Akademien. Det meddelar hovet i ett pressmeddelande.

”Ledamot äger utträda ur Akademien. Anmälan därom görs skriftligen till Akademien”, står det i den nya punkten i stadgarna.

Att stadgarna skulle ändras rapporterade Kulturnyheterna om i mitten av april. När ändringen nu trätt i kraft kan Akademien numera även besluta att den ledamot som inte deltagit i institutionens arbete på två år ska anses ha utträtt. Perioden kan inte ses retroaktivt utan börjar gälla nu när de nya stadgarna är införda.

Villig att stödja Akademiens arbete

Kungen, som är Akademiens höge beskyddare, kommenterar också turerna i ett uttalande:

”Jag har med stor oro följt utvecklingen i Svenska Akademien under den senaste tiden. Det är nu angeläget att ett arbete inleds för att återskapa Akademiens förutsättningar att verka i sina viktiga uppgifter och återvinna sitt förtroende. Det förtydligande som jag nu beslutat om kommer förhoppningsvis kunna bidra till detta.”

Han säger vidare att det är Akademiens eget ansvar att ”vidta nödvändiga åtgärder”, samtidigt som han säger sig vara villig att stödja Akademiens arbete med detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.