Foto: TT

Kungen ändrar Akademiens stadgar

Publicerad

Enligt hovet är är kungafamiljen informerad om de senaste avhoppen från Svenska Akademien – och meddelar att stadgarna håller på att ändras, enligt Expressen.

Efter torsdagskvällens två avhopp av Sara Danius och Katarina Frostenson från Svenska Akademien meddelar nu hovet att institutionens stadgar håller på att ändras, enligt Expressen.

– Det arbetet pågår. När det arbetet är klart så kommer vi att meddela det, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till tidningen.

Har öppnat för ändringar

Redan tidigare i veckan öppnade kungen för en förändring av stadgarna efter den senaste tidens turbulens inom Svenska Akademien.

”Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skrev kungen då i ett pressmeddelande.

Sju ledamöter har hittills lämnat Akademien – men institutionens stadgar tillåter inte att en ledamot lämnar självmant.

Posten innehavs på livstid och ledamöter ersätts bara om de dör eller blir uteslutna. Då ledamöter under tidigare år lämnat har praxis varit att låta stolarna stå tomma efter dem som lämnat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet