Kung Carl XVI Gustaf.

Kungen om Svenska Akademien: ”Svår situation vi hamnat i”

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens beskyddare. Han har träffat Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien med anledning av den senaste tidens händelser och i dag uttalade han sig om läget i Svenska Akademien.

– Jag håller mig informerad, vi hoppas ju på att det här kommer att kunna lösa sig, säger kung Carl XVI Gustaf till Sveriges Television.

Kungen närvarade vid ICC Sveriges årsmöte på Grand Hôtel i Stockholm när han svarade på frågor från media i samband med krisen inom Svenska Akademien. Kungen sade att han ser allvarligt på situtionen.

Krisen i Svenska Akademien

– Akademien är en viktig institution för Sverige och Nobelpriset. Det är en mycket allvarlig situation och jag hoppas att det löser sig på bästa sätt, säger kungen till Sveriges Television.

Träffat Sara Danius

I helgen träffade kungen även Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, sedan tre ledamöter i den anrika kulturinstitutionen valt att lämna arbetet.

Krisen bottnar i de interna slitningar som har uppstått i Akademien som en följd av turerna kring den så kallade kulturprofilen. Tidigare i våras hölls en omröstning om att utesluta ledamoten Katarina Frostenson, med nära kopplingar till kulturprofilen. Ledamoten har genom vittnesmål i en advokatutredning pekats ut för att ha läckt namn på Nobelpristagare i förväg.

Finns polisanmälan

Igår rapporterade SVT om att advokatutredningen av Svenska Akademien färdigställts. Advokatbyrån rådde då Akademien att polisanmäla kulturscenen ”klubben”, något som Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius meddelade att de inte kommer att göra.

I en intervju med SvD sa Danius däremot att vem som helst har rätt att polisanmäla.

Under söndagen kom uppgifter om att det under helgen inkommit en polisanmälan som berör Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen ”klubben”, det bekräftar Fredrik Fallström, gruppledare för joursektionen Stockholmspolisen city för SVT Nyheter.

– Det som har hänt är att det kommit in ett ärende och de kommer att jobba med det imorgon, säger Fallström.

Gäller ärendet en polisanmälan?

– Ja det gör det, men mer än så kan jag inte säga just nu. Ärendet är lagt för bearbetning imorgon.

Det här är Svenska Akademien

Svenska Akademiens främsta uppgift är att utse Nobelpristagaren i litteratur, men man delar även ut miljontals kronor i stipendier och priser varje år.

Valspråket för Svenska Akademien är ”snille och smak” och utöver sitt arbete med ordböcker och grammatik var Akademien vid sitt grundande tänkt att vara en sorts smakdomstol.

Svenska Akademien grundades 1786 av kung Gustaf III. Stadgarna, som nuvarande ständiga sekreteraren Sara Danius kallat sakrosankta – orörbara – skrevs av Gustaf III.

Stadgarna fastslår bland annat att det ska vara 18 ledamöter och de skall sitta på livstid.

Svenska Akademien är skattebefriad och stora delar av ekonomin är okänd. Bland inkomstkällorna finns ägandet av fastigheter, försäljning av Svenska Akademiens ordlista och äganderätten till Post och Inrikes Tidningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet