Svenska Akademien. Foto: TT

Åtta ledamöter: Därför röstade vi emot en uteslutning

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen uttalar sig åtta ledamöter av Svenska Akademien i ett öppet brev i Svenska Dagbladet, där de förklarar varför de röstat emot en uteslutning av en av deras ledamöter.

Efter att det blivit offentligt känt att Akademien hållit en omröstning om att utesluta Katarina Frostenson går nu åtta ledamöter ut och motiverar varför de röstade emot en uteslutning. Sex ledamöter röstade för en uteslutning.

”Uteslutning av ledamot är en unik åtgärd i Akademiens historia och har bara tillämpats en gång tidigare, 1794, och då mot en ledamot som i sin frånvaro i juridisk instans hade dömts till döden för konspiration”, skriver ledamöterna i Svenska Dagbladet.

Krisen i Svenska Akademien

”Krävs mycket starka skäl”

”För att utesluta en ledamot ur Svenska Akademien, därtill en ledamot som inte juridiskt åtalats eller straffats för någonting, krävs kort sagt mycket starka skäl. Efter moget övervägande kunde vi inte finna att skälen för uteslutning, därtill i en mycket snabbt genomdriven omröstning, var starka nog.”

En av de åtta ledmöter som skrivit under texten i SvD är Sture Allén, som tidigare satt som ständig sekreterare i Akademien. Under måndagsmorgonen uttalade han sig i Morgon i P1 om den senaste tidens händelser i Akademien.

– Att utesluta någon är ett mycket våldsamt ingrepp och det har bara skett en gång på 1700-talet. Vi har ju haft en advokatutredning som hjälpt oss att fungera och fundera och man kan tolka deras resultat på olika sätt. Vi har tolkat den på så vis att hon kan vara kvar, säger Allén i P1 Morgon.

Hundraårigt perspektiv

Enligt Sture Allén föreligger det i Akademien ett hundraårigt perspektiv där de genom åren varit mer generösa, något som ligger bakom den aktuella omröstningen. Det ska vidare ha hållits flera omröstningar.

– Vi diskuterade saken och när det visade sig att man hade olika uppfattningar så hade vi en omröstning. Jag kan inte gå in mer på det, men det var motsättningar inom gruppen, säger Allén i P1 Morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet