Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund. Foto: TT

Avhopparnas nya villkor: Frostenson måste lämna Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har tidigare krävt att Horace Engdahl ska lämna sin stol i Svenska Akademien för att de ska bryta dödläget och bistå i invalet av nya ledamöter. Nu erfar Kulturnyheterna att de tre ändrat sitt villkor; de vill att Katarina Frostenson lämnar.

I nuläget återstår endast tio aktiva ledamöter. Akademien behöver alltså minst två av de inaktiva ledamöternas röster för att kunna säkra institutionens överlevnad eftersom det enligt stadgarna krävs att minst 12 ledamöter deltar i inval av nya ledamöter.

Tidigare har de tre avhopparna Kjell Espmark, Peter Englund och Sara Danius meddelat att de kan tänka sig att bistå Akademien i invalen. Inför förra veckans sammanträde (20/9-2018) uppgav dessutom ständige sekreteraren Anders Olsson att inval stod på agendan. Men efter mötet blev det tydligt att ledamöterna inte lyckats genomföra en omröstning.

Frågan om Frostenson hindrar

Flera av varandra oberoende källor uppger för Kulturnyheterna att läget är fortsatt låst för institutionen, i och med att Danius, Espmark och Englund kräver att Frostenson, som är gift med den så kallade kulturprofilen, utträder för att de ska delta i arbetet med att välja in nya ledamöter.

Katarina Frostenson deltar i dagsläget inte i Akademiens arbete på obestämd tid, men hon har inte utträtt officiellt. 

En källa uppger för Kulturnyheterna att den som driver kravet på Frostensons utträde hårdast är Sara Danius. Men att läget är låst: 

– Frostenson viker sig inte. Det är möjligt att läget ändras om det skulle bli en fällande dom mot kulturprofilen på måndag, säger källan.

Kulturprofilen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt men nekar till anklagelsen. Domen i målet tillkännages den 1 oktober.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter kräver dessutom några av de kvarvarande ledamöterna att frågan om Frostenson utreds innan de går med på att rösta fram nya ledamöter.

Englund: ”inga kommentarer”

Kulturnyheterna har sökt alla tre avhopparna. Peter Englund svarar per e-post på frågan: 

Vill du kommentera ert villkor att Frostenson ska utträda för att ni ska delta i Akademiens arbete? Varför är det viktigt för er?: 

“Jag har inga kommentarer i nuläget.” skriver han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.