Foto: TT

Avpixlat polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind har i dag blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp, uppger interasistmen.se.

Det var ett par veckor sedan sajten Avpixlat, som gjort sig känd genom ofta rasistiska uttalanden i kommentarsfälten och sina nära kopplingar till Sverigedemokraterna, fick utgivningsbevis. Sedan dess lyder den därmed under yttrandefrihetsgrundlagen.

Nu kommer de första polisanmälningarna mot den ansvarige utgivaren Mats Dagerlind enligt Henrik Johansson, från sajten ”Inte rasist, men...” som uppmanar folk att göra anmälningar.

”Uttrycker sig grövre”

– Vi vill visa att det här är en webbsida som väcker hets och förtal mot mest muslimer, säger han.

Han drar en parallell mellan detta och när Sverigedemokraten Michael Hess dömdes för hets mot folkgrupp tidigare i år.

– Det vore konstigt om JK inte tog upp det här fallet eftersom jag tycker att Dagerlind uttrycker sig grövre än Hess gjorde.

Avvisar anklagelser

Mats Dagerlind säger att han ännu inte sett några polisanmälningar och kan därför inte uttala sig konkret om dessa. Men han ställer sig avvisande anklagelserna.

– Jag refererar till ett uttalande och problematiserar islam. Jag har svårt att se hur det kan utgöra hets mot folkgrupp, säger han.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.