Den brittiska public service-jätten har än så länge inte avslöjat orsaken till beslutet att plocka bort avsnittet från tjänsten – eller huruvida det är permanent.
”Vi kommenterar inte enskilda titlar, men granskar emellertid regelbundet våra program och gör ändringar, lägger till varningar och gör tablåändringar där det är nödvändigt för att uppfylla vår publiks förväntningar”, säger en talesperson för UKTV, enligt Guardian.
Förolämpar gäster
Ett genomgående tema i den klassiska serien från 1970-talet, som utspelas på ett kaotiskt pensionat i den brittiska kuststaden Torquay, är John Cleeses karaktär Basil Fawltys förmåga att konstant förolämpa gästerna.
I det aktuella avsnittet, som nu plockats bort från UKTV, ägnar han också en stor del av tiden åt att håna en grupp tyska turister – vilket lett till att det ofta benämns som ”Nämn inte kriget”-avsnittet.
I avsnittet förekom det i originalversionen även rasistiska repliker, där bland annat pensionatets stamgäst ”Översten” uttalar sig i nedsättande rastermer, då han berättar en anekdot om det västindiska cricketlaget – och där John Cleeses karaktär Basil Fawlty reagerar kraftigt på att behandlas av en svart läkare i avsnittet.
Finns kvar på svensk strömningstjänst
Många tv-bolag började redan för ett tiotal år sedan att redigera bort dessa scener i avsnittet, som sändes för första gången 1975.
För svenska tittare finns Pang i bygget tillgängligt via strömningstjänsten Cmore som tillhör TV4-gruppen. De har inga planer på att plocka bort avsnittet.
”Man behöver vara ytterst försiktig kring att ändra det som har varit. Det tangerar att bli en form av censurering. Vi bedömer också att våra användare själva klarar av att sätta den här typen av material i sin kontext”, skriver Charlie Forsberg, Kommunikationschef för TV4 Media, i ett sms till Kulturnyheterna.