Foto: SVT

Efter domstolsförlusten: Babblarnas tecknare kan få miljonbelopp i stöd

Uppdaterad
Publicerad

Svenska tecknare föreslår att de ska betala närmare en tredjedel av illustratören Ola Schuberts rättegångskostnader, rapporterar Kulturnytt. I höstas dömde Arbetsdomstolen att förlaget Hatten, och därmed inte Ola Schubert, äger upphovsrätten till de färgglada figurerna Babblarna.

Den infekterade tvisten mellan förlaget Hatten och illustratören Ola Schubert nådde sitt slut i november 2019. Arbetsdomstolen slog fast att det är förlaget som har upphovsrätten till figurerna i det omåttligt populära barnprogrammet.

Ola Schubert, som under flera år arbetade på Hatten och var en av de som tecknade de färgglada figurerna, dömdes till att betala rättegångskostnader på cirka 3,8 miljoner kronor.

Nu föreslår intresseorganisationen Svenska Tecknares styrelse att de ska gå in och betala närmare en tredje del av Ola Schuberts rättegångskostnader: 1,2 miljoner kronor. Svenska Tecknares förbundsdirektör, Sofia Jerneck, kallar fallet för ”ett principärende”.

–  Vi ser att domslutet tolkar upphovsrättsliga principer på kanske ett annat sätt än vi har jobbat utifrån tidigare. Ska en upphovsperson plötsligt kunna förlora sina rättigheter utan att det definierats genom avtal? Den här domen öppnar för det och det är någonting som vi behöver titta noga på och jobba vidare med, säger Sofia Jerneck till Kulturnytt.

På torsdag kommer Svenska Tecknares medlemmar ta ställning till styrelsen förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.