Bafta-nomineringar kritiseras för bristande mångfald

Uppdaterad
Publicerad

När alla nomineringar till det brittiska filmpriset tillkännagavs i veckan visade det sig att samtliga av de sammanlagt 20 nominerade skådespelarna är vita, vilket har väckt kritik i sociala medier under #baftassowhite. Bafta själva svarar på kritiken genom att hänvisa till att det är ett generellt branschproblem, och inte filmprisets ansvar.

När det brittiska filmpriset Bafta presenterade de nominerade för 2020 års prisgala tidigare i veckan framkom att inga minoritetspersoner har nominerats: Av sammanlagt 20 nominerade är samtliga vita personer. Dessutom domineras kategorierna Bästa film och Bästa regissör helt av manliga regissörer.

Fördelningen väckte kritik. och nu hörs åter röster om filmbranschens bristande representation rests och hasttagen #BaftasSoWhite skapats.

Dubbelnominerad i samma kategori

#BaftasSoWhite följer i spåren av den kampanj som startades i samband med 2016 års Oscarsgala, #OscarsSoWhite, då inte heller någon svart skådespelare nominerades till pris. Något som då bland annat ledde till galabojkotter av skådespelare och filmskapare som Jada Pinkett-Smith och Spike Lee.

En del av den kritik som nu riktas mot Bafta, och som ett hundratal personer på sociala medier ansluter sig till, är att skådespelaren Margot Robbie nominerats två gånger i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll – och skådespelaren Scarlet Johanson återfinns i såväl kategorin Bästa kvinnliga huvudroll som bästa kvinnliga biroll.

En av dem som är kritisk till det bristfälliga representationen är Josette Bushell-Mingo, prefekt vid Stockholms konstnärliga högskola.

– När jag såg nomineringarna tänkte jag: ”Är det här de enda som finns?” En skådespelerska är till och med nominerad två gånger i samma kategori. Hon tävlar mot sig själv. Hur blev det så? Jag tror också att det här går djupare än det vi ser vid Bafta, säger Josette Bushell-Mingo, till Kulturnyheterna.

Hos The Guardian skriver den brittiska filmkritikern Simran Hans i en debattartikel att hon inte är överaskad över att listan över nominerade ser ut som den gör – men att det samtidigt enligt henne är ”skandalöst”.

Bafta: Problemet ligger hos filmindustrin

I ett uttalande medger Bafta problematiken och att de gärna sett en större representation i nomineringarna. De hänvisar dock samtidigt till att mångfaldsproblemet ligger hos filmindustrin i stort. Till branschtidningen Variety säger ordföranden i Baftas filmkommitte, Marc Samuelson, att det är ”frustrerande att filmbranschen inte rör sig lika snabbt som hela Bafta-teamet skulle önska”.

Mångfaldsfrågan bland nominerade har varit en återkommande diskussion i filmvärlden på senare år, i såväl Sverige som USA. Bafta får däremot inte bara kritik. Flera personer försvarar nomineringarna, och avfärdar kritiken om att fördomar och rasistiska strukturer ligger bakom. De menar istället att urvalet görs utifrån kvalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.