Statsoperan i Hannover, där Marco Goecke varit balettchef. Foto: Julian Stratenschulte/DPA/AP/TT

Bajs-skandal på tysk opera

Uppdaterad
Publicerad

Marco Goecke, balettchef vid statsoperan i Hannover, var så missnöjd med en recension att han smetade hundbajs i kritikerns ansikte.

Wiebke Hüster gillade inte Goeckes uppsättning ”In The Dutch Mountains”. Hon avskydde den till och med. I Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev Hüster att ”Du kommer omväxlande att bli galen och dödas av tristess medan du tittar” om verket.

Den svidande kritiken gjorde, enligt Goecke, att operan tappade abonnenter och han hotade därför att porta Hüster från Operan.

Men under premiären av Goeckes senaste uppsättning, ”Glaube – Liebe – Hoffnung” fanns hon ändå i publiken.

I en paus gick den rosenrasande Goecke, med sin tax i släptåg, fram till journalisten, uttryckte ilska över hennes recension och tryckte en påse hundbajs i hennes ansikte.

Händelsen är polisanmäld och har skapat många rubriker i Tyskland.

Det tyska journalistförbundet menar att tilltaget är en attack på pressfriheten och kulturminister Falko Mohrs kallar det för ”fullständigt oacceptabelt”.

Goecke själv tar inte avstånd från det inträffade. Han säger att han först försökt prata med Hüster, men att hennes attityd fick bägaren att rinna över.

– Hon har också kastat skit på mig i flera år, säger han till tyska public service-bolaget NDR.

Statsoperan har stängt av Goecke tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.