Jonas Nyberg i Södra bergens balalajkor är förvånad över ilskan som instrumentet väcker. Foto: Martin Ekelin/SVT

Stödkonsert för Ukraina stoppades – skulle spelas med ryska instrument

Uppdaterad
Publicerad

En konsert med folkmusikgruppen Södra bergens balalaikor ställdes i helgen in i Uppsala. Orsaken: Kritik mot att orkestern spelar det ryska instrumentet balalajka.

I helgen rapporterade Upsala nya tidning att arrangören Kulturoasen i Uppsala sett sig tvingade ställa in en stödkonsert till förmån för Ukraina. Arrangören ska ha utsatts för påtryckningar av personer som inte vill se balalajkor på scen under en stödkonsert för Ukraina.

Balalajkan är ett instrument som brukar ses som en symbol för Ryssland och rysk kultur. Amatörorkestern Södra bergens balalaikor valde efter det att självmant skjuta upp ett framträdande i Rimbo samma helg, där man skulle musicerat tillsammans med elever från kulturskolan.

– De som hörde av sig skrev att balalajkan är en symbol för Ryssland och att spela för Ukraina på en balalajka är ett helgerån. De jämför det med en svastika, ett hakkors, säger Jonas Nyberg, en av medlemmarna i orkestern.

Stjärnor under proggeran

Södra bergens balalajkor började som en studiecirkel 1969. I dag är det en amatörorkester som består av ett tjugotal personer, och spelar såväl rysk som svensk och ukrainsk folkmusik.

– Man kan ha sympati för att folk är upprörda och arga i det här läget. Men argumentationen blir lite konstig. Vi är ju inte ryssar utan råkar bara spela på ryska instrument, som vi gjort i alla år. Våra ukrainska musikervänner är också oförstående, säger Jonas Nyberg.

Arrangören har inte velat ge fler kommentarer kring den inställda konserten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.