Banksy i konflikt med klädkedja – hävdar att de stjäl konst

Uppdaterad
Publicerad

Just nu säljer klädmärket Guess en hel kollektion med Banksy-tryck, vilket fått konstnären att rasa. Banksy menar att företaget stjäl konsten utan tillstånd. Men hur är det möjligt? Kulturnyheterna reder ut.

Just nu säljer klädmärket Guess en hel kollektion med Banksy-kläder, vilket fått konstnären att rasa. Banksy menar att företaget stjäl konsten utan tillstånd, och uppmanar därför sina följare på Instagram att stjäla vad de vill på Guess.

Det uppmärksammade inlägget publicerades den 18 november och har nu närmare två miljoner gillamarkeringar.

Fick anlita vakter

Expediten på Guessbutiken i London som pekas ut berättar för SVT att butiken fick kalla in extra vakter och tillfälligt stänga dörrarna, då fans samlades utanför i protest. Nu har butiken dock öppet som vanligt, och situationen uppges vara lugnare.

Företaget Guess hävdar dock att de har rättigheterna att sälja kläder med Banksy-tryck via ett annat företag, Brandalised. Och det är inte första gången som Banksys konst används utan att konstnären själv gett sitt medgivande.

Men hur är det möjligt? I videon får du koll på Banksys kamp för upphovsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.