Det anonyma brevet i A2-format var adresserat till Kulturnyheternas redaktion. Foto: SVT

Banksy kommer till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den världskända gatukonstnären kommer för första gången till Sverige för att i slutet av veckan arrangera en utställning i Stockholm.

I ett anonymt brev skickat till Kulturnyheternas redaktion står det att Banksy kommer till Stockholm för ”sin första officiella inofficiella utställning i Sverige”.

Utställningen ska hållas någonstans på Hudiksvallsgatan i Stockholm den 23 mars mellan 13-16, några närmare beskrivningar finns inte.

Streetartisten Banksy

Anonym källa bekräftar

En person med kontakter i den internationella gatukonstvärlden har bekräftat att informationen stämmer men vill vara anonym.

– Jag vet att det kommer ske men kan inte säga något mer än så.

Kommer Banksy befinna sig i Stockholm?

– Det har jag tagit för givet.

Ska påminna om tidigare utställning i LA

I brevet framgår att utställningen i Stockholm kommer påminna om utställningen Barely Legal  som hölls i Los Angeles, USA 2006.

En utställning med blandade verk både på vägg och duk. Mest spektakultärt var en färgprydd elefant som stod bakom staket mitt i industrilokalen.

Uppmanar besökarna till intrång

Utställning i Stockholm är en uppföljning av Banksys månadslånga vistelse i New York i slutet av förra året.

En vistelse han enligt brevet var väldigt nöjd med. Den här gången vill han dock inte att personer som inte själva befinner sig på plats ska kunna ta del av uställningen eller som det står i brevet ”skapa sig en falsk känsla av att vara där”.

”Den här utställningen kommer återta den temporära naturen av den här typen av arbete och bjuda in publiken till att själva göra intrång.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streetartisten Banksy

Mer i ämnet