Konstverket Slave Labour säljs på en amerikansk konstauktionssajt. Foto: Fine Art Auctions Miami

Banksymålning försvann från vägg

Uppdaterad
Publicerad

En väggmålning av graffitikonstnären Banksy har hackats bort från en husfasad i London. Nu säljs den på auktion i USA.

I fjol dök spraymålningen upp på väggen till en butikskedja i norra London, strax före drottning Elizabeth II:s diamantjubileum. Experter slog snabbt fast att den världskände gatukonstnären Banksy, som arbetar anonymt, låg bakom målningen av en pojke som sitter på knä och syr vid en symaskin med en vimpel av brittiska flaggor intill.

Hål i fasaden

I förra veckan upptäckte boende i området att målningen hackats bort från husfasaden. Nu har verket dykt upp på en konstauktionssajt i Miami och beräknas säljas för motsvarande 3,3-4,6 miljoner kronor. Den har namnet Slave Labour, slavarbete på svenska, och antas vara en kommentar till dåliga arbetsvillkor inom detaljhandeln.

Blivit en turistmagnet

Boende och lokala politiker i stadsdelen Wood Green är upprörda över att konstverket, som blivit en populär turistattraktion, har försvunnit. De uppmanar nu allmänheten att mejla auktionsfirman och be dem stoppa auktionen, rapporterar brittiska medier.

Säljs av en känd samlare

Men auktionsfirman förnekar att konstverket har stulits från väggen utan hävdar att de fått den från en etablerad konstsamlare, som de inte vill namnge. Butikskedjan äger själva inte fastigheten målningen var gjord på.

Tidigare Banksystölder

Banksys konstverk har tidigare usatts för stölder vid flera tillfällen. I maj 2010 stals två målningar från ett galleri i London, efter att fönsterrutan krossats. 2011 försvann konstverket Sperm Alarm från en hotellvägg i London och dök senare upp på e-handelssajten Ebay.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.