Eva Bodén konstaterar att ansökningarna om stöd för inställda evenemang inte direkt har rasat in till Skatteverket. Foto: TT Bild/Skatteverket.

Bara en bråkdel av evenemangsstödet har använts

Uppdaterad
Publicerad

65 254 000 kronor. Så lite har hittills delats ut av det omtalade evenemangsstödet på hela tre miljarder kronor som regeringen beslutade om förra året.

– Vi är själva förvånade att det är så lite pengar som delats ut, säger Eva Bodén på Skatteverket, som handhar ansökningarna.

Stödet, som ska gå till återkommande evenemang med minst 250 deltagare, inkluderar både arrangörer och underleverantörer, alltså ljudtekniker, musiker och andra inblandade. Det gäller både kultur- och idrottsevenemang, samt mässor och marknader.

Teaterproducent: Flytta pengarna

Ordinarie verksamheter, som fotbollsallsvenska matcher och liknande, kan inte söka, inte heller teatrarnas vanliga verksamhet.

– Istället har vi klarat oss på stödet från Kulturrådet, men vi ser att vi får mindre pengar därifrån för varje gång, säger teaterproducent Bosse Andersson på arrangören 2Entertain. Därför önskar vi att dom kan flytta pengar från evenemangsstödet, som ingen kan söka, till andra kulturstöd.

Få avslag

Enligt Eva Bodén är inte problemet med evenemangsstödet att de sökande får avslag:

– Nej, vår uppskattning är att de flesta som söker får stöd, men det är inte så många som sökt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.