Författaren och illustratören Lisen Adbåge. Foto: /TT

Barnboksinstitutet: Barn som tar makten är vanligt tema

Uppdaterad
Publicerad

Övertygelsen om att barn och unga aktivt bör vara med och påverka samhället kännetecknar de barn- och ungdomsböcker som gavs ut under 2018, det visar Svenska barnboksinstitutets (Sbi) årliga bokprovning.

– Jag vill att boken ska få läsarna att tänka och tala om makt och om rätten att få säga stopp, säger Lisen Adbåge, aktuell med barnboken Dom som bestämmer.

2 308 barn- och ungdomsböcker gavs ut i Sverige under 2018. Efter en stadig ökning av antalet utgivna titlar under 2000-talet kunde vi för första gången sedan 2010 se en minskning på 9 procent. Det visar Svenska barnboksinstitutets (Sbi) årliga bokprovning som offentliggjordes under onsdagen.

Lyfter barns engagemang

Precis som tidigare år kännetecknas böckerna av ett stort – och fördjupat – mått av samhällsengagemang. Framför allt lyfter litteraturen barn och ungas rätt, och till viss del skyldighet, att aktivt vara med och engagera sig i frågor som rör dem. Det kan handla om att uppmärksamma sådant som ekonomiska orättvisor, genus-, djurrätts- och miljöfrågor, sammanfattar Sbi.

Illustratören Lisen Adbåge är aktuell med bilderboken Dom som bestämmer som handlar om barn som ifrågasätter makthierarkier på skolgården. Lisen Adbåge vill få sina läsare att reflektera kring makt. Bilderboken är ett bra sätt att koka ned ett stort ämne till något som känns begripligt, tycker hon.

Vill få läsarna att reflektera kring makt

– Jag vill att boken ska få läsarna att tänka och tala om makt och om rätten att få säga stopp. Jag vill att vi talar om regler. Vem har satt upp reglerna och varför? Hur kan vi förändra stort och smått genom den makt vi har, tar oss och får? Hur vi kan bli starka tillsammans om vi vill förändra något och kan den goda kraften i oss att styra? Grupptryck, normer och maktstrukturer är inte helt lätt att hantera ensam, säger Lisen Adbåge till Kulturnyheterna.

Varför är det viktigt att barn aktivt engagerar sig i frågor som rör dem?

– Att ställa frågor som: ”Vem bestämmer det, och varför?” så ofta man kan tänker jag är nyttigt – för alla, även vuxna. Och att ifrågasätta, inte minst sig själv. Vi lever ju i en demokrati där vi bestämmer vem som bestämmer. Så med makt kommer ju också ett ansvar, säger Lisen Adbåge.

På sikt tänker Lisen Adbåge att barn- och ungdomslitteratur på temat barns makt att förändra kan få ringar på vattnet.

– Jag önskar och hoppas och vill tro att all den goda kraften i världen får, tar och ges mer makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.