Rocka sockorna-Nathea, 14, ger ut barnbok: Viktigt att hylla de med olikheter

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Nathea Anemyr såg till att Rocka sockorna-dagen som ska uppmärksamma personer med Downs syndrom blev en viral succé. Nu är hon dubbelt aktuell. Både i och med Rocka sockorna-dagen den 21 mars och som barnboksdebutant.– Det är viktigt att barn förstår att alla är olika och att det inte är något fel med det, säger Nathea Anemyr till Kulturnyheterna.

Den 21 mars på den internationella Downsdagen rockar Sverige sockorna, det vill säga har olikfärgade strumpor på sig. Initiativet fick sitt virala uppsving 2015 då Nathea Anemyr – vars syster Noelle har Downs syndrom – genom en Facebook-kampanj uppmanade människor att klä sig i udda strumpor och på så vis uppmärksamma att olikheter är bra.

14-åriga Nathea Anemyr fortsätter att engagera sig i frågan och är nu aktuell med barnboken Sockdrottningen i landet annorlunda som hon har skrivit tillsammans med författaren Andreas Hasselberg. Boken handlar om henne själv och systern Noelle – som i boken har en viktig uppgift: att lära folket i landet Likadant att alla är lika mycket värda.

Inget fel med att vara olika

– Det är viktigt att vi hyllar de med olikheter och att barn förstår att alla är olika och att det inte är något fel med det, säger Nathea Anemyr till Kulturnyheterna.

Rocka sockorna-dagen fick enormt genomslag med hjälp av Natheas Facebook-kampanj. Samtidigt tycker hon att det är viktigt att fortsätta sprida budskapet, och att det når ut till den yngre målgruppen. En barnbok fungerar utmärkt, tycker hon.

Viktigt att nå ut till barnen

– Små barn lär sig genom lek och bilder och därför valde jag att skriva en barnbok så att också de mindre ska förstå.

– Jag hoppas att de yngre ska få mer kunskap, och speciellt om Rocka sockorna-dagen. Bland yngre är det ofta så att de som sticker ut, till exempel genom klädstil, blir utsatta för olika saker och jag vill att de ska kunna känna sig bekväma i sig själva, säger Nathea Anemyr.

”Jag är besviken”

För en tid sedan fick Nathea Anemyr veta att Svenska Downföreningen, som hon tidigare samarbetat med i kampanjen Rocka sockorna, hade varumärkesskyddat namnet. Föreningen menar att det är fritt fram att använda namnet så länge Nathea inte kallar sig själv för grundare, men för Nathea kom beskedet som en stor besvikelse.

– Jag har aldrig sagt att jag har kommit på Rocka sockorna, jag har spridit det över hela Sverige så att alla kan vara med. Inte bara de som har nära och kära som har Downs syndrom. Jag är besviken på Svenska Downföreningen. Vi står ju för samma sak, säger Nathea Anemyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.