Barnpsykologen: ”Böcker om bajs tar bort skam”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan ställde sig Västerbottens-kurirens kulturredaktör kritisk till den stora mängd barnböcker om bajs som givits ut på kort tid. Men barnpsykologen, Bella Berg, tycker att böckerna fyller en funktion.

– Vi är på väg in i ett samhälle där vi inte behöver ha så mycket skam kring kiss och bajs, säger hon.

På kort tid har flera barnböcker om bajs kommit ut på den svenska bokmarknaden. Böckerna har fått kritik för ”slapp förenklad syn på barnlitteratur”.

Men barnpsykologen Bella Berg, som bland annat arbetar med barn med funktionsnedsättning och talar mycket med föräldrar om barns toalettbesök, tycker att det är viktigt att avdramatisera ämnet – och det gör man genom att prata om det.

– Böcker om kiss och bajs fyller funktionen att lätta på skammen och att kunna hanterade att lära barn gå på toaletten, säger hon.

Hjälp för vuxna

Hon säger att många vuxna tycker att det är pinsamt att tala om toalettbesök med barn och att en humoristisk barnbok kan hjälpa till att lyfta på locket till samtal.

– Vuxna kan närma sig det skamliga utan att behöva komma på själva exakt vad de ska säga.

Skam kan leda till hälsorisk

Bella Berg menar att skammen tidigare fyllt en funktion. I en tid när den hygieniska standarden i Sverige var lägre – utedass på innergårdar och delade våtutrymmen i källare – utgjorde avföringsbakterier en större fara.

Men nu när alla svenska hem och byggnader har tillgång till toalett och handfat kan skammen kring bajs och matsmältningssystemet istället utgöra en hälsorisk för barn.

– Många gånger beror dåligt mående på magen. Om man kan prata med sin mamma och pappa om bajs, om konsistens på bajs och hur ofta man bajsar finns chansen att de kan påverka och förändra. Det hänger mycket ihop med stress i tillvaron, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.