Barnsligt härlig konst

Uppdaterad
Publicerad

En av konstvärldens stora stjärnor har landat i Stockholm. Dansk-isländska Olafur Eliasson har gjort sig känd för att flytta naturen inomhus. Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind har sett hans utställning på Moderna museet och ArkDes i Stockholm.

Olafur Eliasson är en vardagsmagiker.

Med de enklaste medel uppvisar han under, tycker Ingela Lind.

– Det är barnsligt enkelt, som lek, men det ligger upptäckter och forskning bakom. Olafur Eliasson jobbar väldigt nära arkitektur, design och konst. Mitt i skärningspunkten. Han har 90 personer som hjälper honom, och med enkla, geometriska urformer skapar de väldiga rum och väldigt spännande överraskningar, säger hon.

Leker med offentliga rum

Ett verk har Olafur Eliasson gjort speciellt för utställningen.

– Egentligen är det bara en box, som han har vikt flera gånger ut och in i glas. Det blir de här prismorna, som är typiskt för honom, säger Ingela Lind.

Ett annat verk, med Olafur Eliassons verktyg, kommer att stanna i Sverige efter beställning av konstsamlarna Anna Stina Malmborg och Gunnar Höglund.

Den dansk-isländska, Sverigeaktuella konstnären älskar det offentliga rummet, berättar Lind.

– Precis som de ryska futuristerna arbetar han med rörelse som genereras på ett enkelt sätt. Han demonterar alltid apparaturen han använder sig av. Prismorna som lägger sig över varandra och ger färgskiftningar. Självklart är i dag, att det inte finns några fasta gränser mellan konst design och arkitektur.

Enkelt och härligt

Därför passar Moderna museet och ArkDes i Stockholm alldeles särskilt bra som hemvist för utställningen.

– I det gamla Moderna museets sal som har varit Arkitekturmuseum och nu införlivar de två museerna varandra i den här utställningen på gränsen mellan konst och arkitektur, säger Ingela Lind.

– Man rör sig på en sinligt sätt i utställningen, som ett barn på något sätt. Det är så enkelt och härligt, till skillnad från väldigt mycket konst nu som är sorglig och dystopisk. Men det här är enkelt på ett väldigt primärt plan. Vi kan förvandla verkligheten om vi vänder blicken bara lite grann – det är rätt så underbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.