Författaren Sara Bergmark Elfgren och illustratören Emil Maxén ligger bakom Knäckarbanketten, årets julkalender i Barnradion. Foto: Illustration: Emil Maxén/Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Barockfantasy i årets julkalender i Barnradion

Publicerad

Årets julkalender är baserad på författaren Sara Bergmark Elfgren och illustratören Emil Maxéns bok Knäckarbanketten. Den utspelar sig under barocken och följer hertigdottern Ottilia och svinpojken Amund.

Författaren och dramatikern Sara Bergmark Elfgren har tidigare skrivit bland annat den övernaturliga ungdomsromanen Norra Latin och den häxiga Cirkel-trilogin tillsammans med Mats Standberg. Årets julkalender bygger på hennes och Emil Maxéns barnbok Knäckarbanketten som kom ut förra året.

– Den är ett ymnighetshorn som svämmar över av udda mytologiska varelser, syskonrivalitet och vänskap, falska grevar och skvallriga markisinnor, svek och hjältemod – och mopsar, säger författaren Sara Bergmark Elfgren.

Unik fantasy-värld

För Knäckarbankettens illustrationer står Emil Maxén.

– Det som är speciellt med den här kalendern är att vi följer två huvudpersoner samtidigt på varsitt äventyr. Barocken blir grunden för en unik fantasyvärld där ett grundligt förarbete ligger bakom alla illustrationer av både människor och monster, säger han.

För julkalenderns musik står Frida Johansson från Umeå. Hon har tidigare komponerat för teaterföreställningen Bortbytingen och för tv-spelet Unravel.

Knäckarbanketten har premiär 1 december 2020 i P4 och i appen Sveriges Radio Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.