Bästa barnböckerna från 2005 utsedda

Uppdaterad
Publicerad

2005 års bästa barnböcker är nu utsedda. Juryn som utsåg vinnarna bestod av cirka 48.000 bokläsande barn och ungdomar. Bland vinnarna finns Jan Lööfs Pelle i djungeln och den senaste boken om Harry Potter.

De 48.000 jurymedlemmarna har delats in i fyra åldersgrupper som sedan fått utse en varsin favoritbok. Prisutdelningen ägde rum på Stadsteatern i Uppsala under tisdagen.

Bland de yngsta barnen vann boken Pelle i djungeln av Jan Lööf. Motiveringen lyder: ”Hela boken är bra med många djur och huset som de byggde är häftigt. Jag vill också ha ett sånt hus!” (Lukas, 7 år).

Bland de svenska lågstadiebarnen hamnade Tidningsmysterier av Martin Widmark och Helena Willis i topp. Maja, 10 år, konstaterar: ”Det här är en mysteriebok som gör att man själv vill bli detektiv. Jag önskar att jag var detektiv. Jag önskar mig detektivsaker i födelsedagspresent”.

Böckerna om Harry Potter har sålts i mångmiljonupplagor över hela världen. Bland barnboksjuryns 10- till 13-åringar segrade Halvblodsprinsen av J.K Rowling. ”De här böckerna är fyllda av fantasi men känns verkliga ändå. Det är hela tiden spännande, det händer något hela tiden och slutet i boken gör en lite arg...”, konstaterar 13-åriga Albin.

Fantasyböcker fortsätter också att läsas i stor omfattning av barn och unga. I den äldsta jurygruppen segrade boken Eragon av Christopher Paolini. Motivering: ”Detta är den grymmaste fantasybok som jag någonsin läst!!! Men om man läser denna utan att läsa den andra i serien och den tredje kommer man att svimma av spänning!” Pontus 15 år.

Ursprungligen från Nederländerna

Bokjuryn för barn och unga är ursprungligen en idé från Nederländerna. För nio år sedan tog en barnbibliotekarie upp konceptet i Sverige och sedan dess har evenemanget ökat i omfattning.

Bokjuryn är ett samarbetsprojekt mellan skolor, bibliotek och förlag och syftar bland annat till att stimulera läsning och visa respekt för barns egna bokval.

Anders Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.