Batra och Mede i ny Morgonsoffa

Publicerad

Sveriges komikerelit bjuder oss att sitta ner i ”Morgonsoffan”. David Batra är tillsammans med Petra Mede programledare i SVT:s nya humorprogram och i soffan sitter experter, paneler, recensenter, kulturkoftor, sportnördar och många fler.

-Det är veckoaktuell humor som tittarna bjuds på. Så det kan handla om precis vad som helst eftersom programmet bygger på de nyheter som visats under veckan, förklarar David Batra.

Idén kommer ursprungligen från producenten Mats Grimberg som under flera år gått och funderat på hur man skulle kunna göra en parodi av ett morgonprogram.
-Sedan gjorde jag och Johan (Glans reds. anm.) en pilot för två år sedan. Mest på skoj gjorde vi den samtidigt som vi gjorde Kvarteret Skatan. Och det är först nu som vi gör något av idén, så det är skoj, fortsätter han.

Hur känns det att kallas Sveriges komikerelit?
-Det är alltid lite obehagligt att ha en form av etikett på sig, för då måsta man ju leva upp till den. Ju fler saker man gör och ju fler människor som sedan tittar på det, desto nervösare blir jag, säger David Batra.

-Jag tycker nog att det är roligt. Nu är det ju Johan Glans och David Batra som har den stämpeln. Jag är ju inte lika känd, men att bara få vara med i det gänget är ju jätte roligt, skrattar Petra Mede.

Är det här ett drömprojekt?
-För mig så är det här ett drömprojekt. Jag har inte varit med i en tiondel ens av vad David har varit med och gjort. Jag har mest varit med i panelprogram och nu är jag själv med i den kreativa processen och kan stå bakom allt det som sänds på ett helt annat sätt, så det är fantastiskt, säger Petra.

David är lite mer avslappnad till frågan men tycker att det är kul att få testa att göra ett veckoprogram.
-Jag har ju tidigare enbart gjort program som skickats ut i luften kanske ett halvår efter att det är klart. Nu är det så mycket som ska göra på en gång, så jag har lite av en skräckblandad förtjusning inför det här programmet. Skräcken är att så mycket ska skrivas och så mycket ska produceras på så kort tid.

Även om du inte är en nyhetsnörd kommer du att kunna hänga med i programmet lovar båda komikerna.
-Förhoppningsvis så är det så pass roligt att man kan ta till sig skämten ändå. Det är ju en Morgonsoffa så det handlar både om aktuella saker men det blir även en del tidlösa grejer. Alla soffor har ju olika paneler eller en person som recenserar vin och så vidare säger David.

Både David och Petra anser att man kan skämta om allt, men Petra Mede lägger till att det inte ska vara provocerande enbart för provocerandets skull och säger att hon gärna ser en viss intelligens bakom skämten också.

Manuset skriver Batra och Mede tillsammans med de övriga i gänget som står bakom Morgonsoffan: Johans Glans (Kvarteret Skatan, Nisse Hults historiska snedsteg), Björn Gustafsson (Parlamentet), Nour El-Refai (Raj raj), Kristoffer Appelquist (Stockholm live), Tobias Persson (Stockholm live, Babben & Co), Anna Granath (Stockholm live, Extra Extra) och Patrik Larsson (Stockholm Live).

Gänget vill att programmet ska kännas så trovärdigt som möjligt och kommer därför inte att använda sig alls av några imitationer av kända personer.
-De personer som sitter i soffan är ju naturligtvis komiker men de spelar en roll. Detta för att det ska kännas så rakt, trovärdigt och så nära de riktiga Morgonsoffe-programmen som möjligt, förklarar Petra.

-Jag hoppas att man kan känna igen stämningen i vår Morgonsoffa från både SVT:s och TV:s morgonprogram, men vi strävar efter att hitta en egen stämning också.

Nya böcker på gång
Framtiden efter programmet är allt för långt borta så det går inte att säga vad som händer då men både Batra och kommer i alla fall under året att släppa varsin bok.

Batra har fotograferat arga lappar i trapphus och tvättstugor och sedan filosoferat runt dessa i små texter. Boken heter ”Den som inte tar bort luddet ska dö” och citatet är taget från en av de lappar han hittat när han smugit omkring. Boken väntas komma ut någon gång i vår.

Mede skriver tillsammans med Anna Granath en parodi på en livsstilsbok och den kommer att ges ut under titeln ”Mer självkänsla än vad du kan hantera” och släpps lagom till Bokmässan.

”Morgonosoffan” sänds i tolv avsnitt med start i SVT1 onsdag 12 mars kl 21:00. Morgonsoffan kommer även att finnas på webben som dagligen ska uppdateras med nytt material.

Karolina Jonason

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer