Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

BBC-profiler sänker sina löner för att minska bolagets ojämlika lönesättning

Publicerad

Efter att det förra året framkom att brittiska BBC betalar sina kvinnliga anställda lägre lön än deras manliga kollegor väljer nu bolaget att sänka lönen för vissa manliga tv-profiler. Samtidigt beslutar andra manliga profiler att frivilligt sänka sina arvoden för att stötta protesten mot bolagets lönesättning.

”BBC har accepterat att sänka lönerna för ett antal av BBC:s ledande nyhetspresentatörer”, säger bolaget i ett uttalande till BBC:s nyhetssajt.

Det brittiska public service-bolaget har sedan i somras kritiserats efter att det bland annat framkommit att 62 procent av bolagets bäst betalda var män – och att manliga anställda i snitt tjänar 9,3 procent mer än deras kvinnliga kollegor.

Och som Kulturnyheterna tidigare rapporterat sa i början av året BBC-profilen Carrie Grace upp sig på grund av det hon kallade ”olaglig lönediskriminering”.

Något som även fick landets kulturminister Matthew Hancock, efter att ha fått frågan av en parlamentsledamot, att påtala vikten av att BBC agerar och åtgärdar löneskillnaderna.

Frivillig lönesänkning

Nu har ett antal manliga anställda alltså valt att sänka sina löner i solidaritet med protesterna mot bolagets ojämlika lönesättning. En av dem är nyhetspresentatören Jeremy Vine.

– Jag tycker att det måste ordnas upp och jag stödjer mina kvinnliga kollegor som rättmätigt påtalat att de borde betalas lika mycket som oss när de gör samma jobb, säger han i en intervju med BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.