BBC:s indiska kontor genomsöks efter Modi-kritisk dokumentär

Publicerad

BBC:s kontor i New Delhi och Mumbai genomsöktes under onsdagen av indiska skatteverket för andra dagen i rad. Det sker efter att kanalen har sänt en dokumentär som är kritisk mot premiärminister Narendra Modi.

Dokumentären ”India: The Modi Question” fokuserar på Modis roll under de dödliga kravallerna mellan hinduer och muslimer i Gujarat 2002 då han var landets statsminister. Minst 1 000 människor dödades i upploppen, de flesta av dem muslimer. Aktivister har uppskattat siffran till mer än dubbelt så många.

Dokumentären har bara visats på brittiska BBC och har inte planerats att sändas i Indien. All spridning av den har förbjudits av den indiska regeringen, som menar att den utgör propaganda.

”Vi skäms över premiärministern”

Myndigheternas genomsökning av de indiska BBC-kontoren har tolkats som en en vedergällning från regeringen för sändningen av dokumentären.

 – Människor i andra länder gör narr av Indien. Vi skäms över att premiärministern i ett land, som anses vara alla demokratiers moder, är hyckleriets fader, säger Pawan Kher ordförande för mediadepartementet i All India Congress Committee som är en del av Kongresspartiet.

Kongresspartiet är ett sekulärt mittenparti som tidigare länge haft makten i landet. Premiärminister Modi tillhör det andra stora partiet, hindunationalistiska BJP, som sedan 2014 styr landet.

Tyst protest

I staden Pune bar Kongresspartimedlemmar svarta band över munnen i en tyst protest utanför stadens journalistförbund.

– Vi protesterar mot det här tillslaget på BBC. Om media, som kallas demokratins fjärde pelare, inte är fria att berätta sanningen, då är detta fel, säger Kamal Vyavahare, kongressledamot och före detta borgmästare i Pune.

Samtidigt har också högergrupper protesterat utanför BBC:s kontor i New Dehli där de skanderade ”BBC, lämna indien”, rapporterar India Today.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.