Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
BDS-aktivisten Samir Eskanda tycker att Israel borde uteslutas ur Eurovision. Se intervjun med honom och med Israels Sverige-ambassadör Ziv Nevo Kulman i klippet. Foto: EBU/SVT

BDS-rörelsen pressar artister att hoppa av Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Deras nätkampanjer slår hårt mot Eurovision Song Contest-arrangemanget i Malmö, där flera artister hoppat av. Den snart 20-åriga BDS-rörelsen växer i sociala medier och förra veckan gick EBU ut och kritiserade påtryckningarna mot Eurovisionartister.

– Jag håller inte med om artister är måltavlor. Det BDS-rörelsen gör är att lansera moraliska upprop, säger BDS-aktivisten Samir Eskanda, en palestinsk musiker bosatt i London.

BDS står för bojkott, desinvestering och sanktionering och är en internationell bojkottsrörelse mot Israel. Under våren har de organiserat en kampanj mot Eurovision Song Contest som en protest mot EBU:s beslut att låta Israel delta.

Eurovision song contest 2024

Samir Eskanda har orkestrerat flera internationella bojkottskampanjer som tidigare resulterat i att Shakira och Lana del Rey har ställt in framträdanden i Tel Aviv.

– För att vara moraliskt konsekventa borde de ha uteslutit folkmordsstaten Israel för flera månader sedan, på samma sätt som man uteslöt Ryssland, säger han.

”Agerar i självförsvar”

Israels Sverige-ambassadör Ziv Nevo Kulman kallar anklagelsen om folkmord för befängd. Han säger att Israel krigar i självförsvar och beskriver BDS-rörelsen som radikala extremister.

Även FN:s specialrapportör Fransesca Albanese säger i en ny rapport att det finns ”tydliga indikationer” på att Israel begår folkmord i Gaza. Hur bemöter du det?

– Det behöver såklart utredas, säger Kulman. Samtidigt säger ambassadören att det är Hamas och inte Israel som förespråkar folkmord.

Sedan BDS-rörelsen publicerat Instagraminlägg där de taggat artister som är bokade till Eurovisionveckan har flera hoppat av. Även de tävlande i Eurovision Song Contest har vittnat om påtryckningar. Förra veckan gick EBU ut och kallade nätkampanjerna ”oacceptabla” och en projektledare på Malmö stad har kallat påtryckningarna odemokratiska. Men Samir Eskanda slår ifrån sig.

– Vad är mer demokratiskt än att utöva sin medborgerliga rätt att uppmana institutionerna och svensk tv att bättra sig?

Vi har sökt EBU som inte vill ställa upp på en intervju. Men de har tidigare sagt att tävlingen inte är en arena för politik.

Se intervjuerna med Samir Eskanda och Israels Sverige-ambassadör Ziv Nevo Kulman i klippet.

AVHOPPEN FRÅN EUROVISION VILLAGE

Medina

Tarabband

Crying Day Care Choir

Nevergreens

Dotter

Titiyo

Pride Malmö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet