Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är skillnaden mellan folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten? Folkrättsexperten Pål Wrange förklarar. Foto: SVT samt Said Khatib/AFP/TT

FN:s rapportör: Tydliga tecken på att Israel begår folkmord i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tydliga indikationer på att Israel gjort sig skyldig till folkmord i Gaza skriver FN:s särskilda rapportör i en ny rapport. Men ordvalet får kritik av Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

– Det väger inte särskilt tungt, säger han.

Enligt FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska områdena, Francesca Albanese, kan Israel ha brutit mot tre av fem lagar i FN:s folkmordskonvention. Bland annat finns tecken på att Israel ägnar sig åt etnisk rensning i Gaza, menar hon.

”Den överväldigande karaktären och omfattningen av Israels angrepp på Gaza och de destruktiva livsförhållanden som det har tillfogat avslöjar en avsikt att fysiskt förstöra palestinier som grupp”, skriver hon i en ny rapport.

Krig mellan Israel och Hamas

Albanese betonar att hon tar kraftigt avstånd från Hamas terrorattack.

Rapporten, som presenteras för FN vid lunchtid, har väckt starka reaktioner. Israel säger att man ”fullständigt avvisar rapporten” och kallar anklagelserna för ”upprörande”. Även USA har avfärdat uppgifterna.

Professorn: Brott mot mänskligheten

Enligt Ove Bring finns tydliga tecken på att Israel begått krigsbrott men inte folkmord.

– Det är synd att en FN-rapportör inte har koll på de juridiska begreppen. Det gör att tyngden i rapporten reduceras kraftigt.

Enligt Joachim Åhman, professor i folkrätt vid Göteborgs universitet, måste det finnas en avsikt bakom Israels agerande för att det ska klassas som folkmord.

– Det räcker inte att bevisa handlingarna utan man måste visa att avsikten med dödandet är att förinta en viss grupp. Det är generellt svårt, säger han.

Han ser en viss risk med att begreppet används som slagträ i debatten.

– Det som sker i Gaza är väldigt allvarligt och det finns anledning att uttrycka sig starkt, men man måste kunna backa upp det.

Professorn: Brott mot mänskligheten

Det är inte första gången som Israel anklagas för folkmord. I november anmäldes den israeliska staten till domstolen ICC för misstänkt folkmord. Bakom anmälan stod 400 advokater. Frågan utreds även i internationella domstolen ICJ. Enligt Ove Bring är det dock osannolikt att Israel ska dömas för brottet.

– Det finns ingen folkrättsjurist som tror att det ska ske. Däremot har Israel begått krigsförbrytelser som är så allvarliga att det enligt mig är brott mot mänskligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet