Designern Bea Szenfeld. Foto: SVT

Kreativa kläder från storstjärnor och Nobelfester i ny sommarutställning

Publicerad

Kläder i papper som väger upp till 30 kilo och består av tiotusentals handklippta bitar. Bea Szenfelds ömtåliga konstverk visas just nu på Magasinet i Falun. Och så gigantiska vita hundar som ska få besökarna att må bra.

Bea Szenfelds papperskläder har burits av Lady Gaga, på Nobelfesten och i Eurovision. Nu ställer hon ut sina sköra skapelser på Magasinet i Falun med titeln: ”Everything you can imagine is real – Scenen, sagan, skönheten. Stjärnorna och det utsökta hantverket”.

Stora hundar

Delar av utställningen har tidigare visats på Dansmuseet i Stockholm och Värmlands museum. Men denna gång visas förutom kläderna även nya verk, bland annat åtta gigantiska vita hundar i ett spegelrum.

– Där ska man bara sitta och bli en väldigt god människa när man tittar på de här jyckarna. De är terapeutiska djur. Det vet ju alla att har man en jycke då håller man sig frisk och kry, man går på promenader och busar och håller på, säger Bea Szenfeld.

Bea Szenfeldt har länge sysslat med papper, som kollektionen ”Haute papier” 2013. Den ledde till flera uppdrag, bland annat till samarbeten med Kungliga operan och att medverka i öppningsnumret på Eurovision 2016.

– När jag började med papper trodde jag aldrig att det skulle bli så uppskattat, säger Bea Szenfeld. För plaggen är ju nästintill helt omöjliga att bära.

Fascinationen för papper har hållt i sig

– Det roliga med papper är att jag aldrig vet hur plaggen ska se ut efter en uppackning, berättar hon. De viker sig, de böjer sig, de blir solblekta av sig själva i lådorna. När plagget var helt nytt så var det så otroligt strikt och minimalistiskt, med raka rader av cirklar, säger hon och fortsätter:

– Men efter fem år upp- och ner packande så har de bildat egna mönster. Det är inte jag som har vikt eller böjt dem, utan det är pappret själv som har gjort plagget ännu snyggare än vad jag hade kunnat gjort.

I utställningen finns också verk av Pompe Hedengren, Karolina Henke, Carl Thorborg och Eric Börjeson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.