Bea Uusmas bok om Andréexpeditionen blir film

Publicerad

Bea Uusmas Augustprisade bok ”Expeditionen. Min kärlekshistoria” blir spelfilm. Boken tilldelades Augustpriset i fackbocksklassen 2013. Den kommande filmatiseringen av boken står produktionsbolaget Anagram Sverige för.

”Ända sen boken kom har jag fått förfrågningar om filmatisering, men det är först med Anagram det känns självklart”, säger författaren och läkaren Bea Uusma i ett pressmeddelande.

Boken handlar om den olösta gåtan kring den misslyckade Andréeexpeditionen 1897, där de tre svenskarna SA Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel omkom i sitt försök att flyga över Nordpolen i en luftballong. I berättelsen vävs även kärlekshistorien mellan Nils Strindberg och hans fästmö Anna in.

”Eftersom en stor del i min bok handlar om den sanna historien om Anna och Nils har det varit oerhört viktigt för mig att berättelsen om dem måste göras på rätt sätt, med respekt för att de är riktiga människor. Jag har gjort research på de här personerna under snart 20 år och känner ett ansvar”, säger Bea Uusma.

I filmen kommer historien att berättas i flera lager, tillägger hon, ”där nutid och dåtid ligger ovanpå varandra i osynliga skikt”.

Filmens manusförfattare och regissör har ännu inte presenterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.