Nya fynd från polarexpedition: ”Fascinerande”

Uppdaterad
Publicerad

Rödbruna fläckar på insidan av en 120 år gammal kavaj. De nya fynden från Andrées misslyckade polarexpedition väcker nu liv i ett mysterium.

– Är det blod är det jätteintressant, säger Håkan Jorikson, museichef på Grenna museum

Läkaren och författaren Bea Uusma har hittat ”rödbruna fläckar” på insidan av den kavaj som upptäckaren Knut Frænkel hade på sig när han dog i oktober 1897, efter försöket att nå Arktis med luftballong tillsammans med upptäckarna Andrée och Strindberg.

”Inne i fodret på Frænkels kavaj från Vitön finns stora intorkade mörka fläckar”, skriver Uusma, författare till boken ”Expeditionen – min kärlekshistoria” om den misslyckade expeditionen, på Instagram.

Låg länge i magasin

Bea Uusmas forskning görs i samarbete med Grenna museum som hyser ett polarcenter med utställningen om Andrées expedition.

– Det finns ett antal plagg i väldigt dåligt skick, trasor som aldrig konserverades, som blivit liggande i våra magasin under lång tid. När Bea fastnade för det här gick vi igenom allt material igen och Bea hittade de här fläckarna, säger Håkan Jorikson, museichef på Grenna museum, till TT.

”Det är häftigt”

Sedan de tre upptäckarna förolyckades på Vitön för över 120 år sedan har deras öde varit ett mysterium. Om fläckarna i tyget visar sig vara blod kan det vara en pusselbit till varför de avled.

– Är det blod är det naturligtvis jätteintressant. Då frågar man ju sig vems blod det är. Har det kommit från en isbjörn och vad betyder det i sådana fall? Eller är det blod från en människa?

– Det är häftigt, tycker jag. Det är ju verkligen livet efter döden – expeditionen lever vidare med extremt hypermodern teknik på material som är över 100 år gammalt, säger Håkan Jorikson.

Klippte bort bit av fläcken

Prover av tyget har nu skickats till ett laboratorium i Rotterdam för att undersökas vidare, berättar han.

– Att klippa bort en bit av ett museiplagg är inget man gör lättvindigt. Det handlar om rester från en död människa. Där stod vi med munskydd, Bea var påpälsad som inför ett kirurgiskt ingrepp, och så klippte hon bort en bit av fläcken. Vi blev alla topsade för att eliminera all möjlig kontaminering. Otroligt fascinerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.