Nagel analyseras i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En nagel som hittades i en tumvante analyseras nu i norska Trondheim. Förhoppningen är att få veta mer om dödsorsaken.

Det är Grenna museum som låter analysera en av tre naglar som finns i samlingarna från Andrées polarexpedition. Naglarna fanns i en tumvante som hittades på Vitön 1930.

Själva naglarna upptäcktes inte förrän 1979 och det är oklart vem de tillhört, men på muséet tror man att det är S A Andrées naglar.

Det är läkaren och författaren Bea Uusma som dragit igång projektet och analysen som görs idag omfattar upp till 36 grundämnen. Det är en läkare och en kemist i Trondheim som gör analysen och resultatet kommer att dröja.

Tidigare analys

En första analys av naglarna gjordes i slutet på 90-talet. Då påvisades onormalt höga halter av koppar och bly men det gick inte att dra några slutsatser. Den nu aktuella analysen vid St. Olavs Hospital i Trondheim sägs ha bättre förutsättningar.

De tre naglarna är allt som finns kvar av kropparna som kremerades. Naglarna räddades eftersom de fanns gömda i en tumvante. Förhoppningen är nu att de ska kunna ge mer information om vad som hände de sista dagarna på Vitön 1897 och hur den de tillhört dog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.