Författareförbundets ordförande Grethe Rottböll Foto: TT

Bedrägerier i bokbranschen ett mysterium

Uppdaterad
Publicerad

Falska förläggare och agenter försöker stjäla opublicerade bokmanus. Det rapporterar Sveriges radios Kulturnytt. Attackerna har ökat, men vad bedragarna ska med manuskripten till är ett mysterium. 

– Det verkar inte som att de förstår hur bokbranschen fungerar, säger Grethe Rottböll, ordförande i Författareförbundet.

Bonnierförlagen uppger för Kulturnytt att antalet falska förläggare och litteraturagenter som hör av sig och vill komma åt författares opublicerade bokmanus har ökat det senaste halvåret. Även Norstedts vittnar om bedragare som försökt komma över ännu outgivna titlar, till exempel David Lagercrantz första Millenniumuppföljare 2015. 

Även litterära agenturer har drabbats. Salomonsson agency uppger för Kulturnytt att deras namn användes för att få tag på ett manus av författaren Jo Nesbø för två år sedan. 

Bedragarnas motiv oklart

Men varför bedrägerierna förekommer är för branschen ett mysterium. 

– Bedragarna måste tro att det finns mycket pengar att hämta i bokbranschen, säger Författareförbundets ordförande Grethe Rottböll.

I de fall ett stulet manus skulle kunna säljas, handlar det om en engångssumma eftersom intäkterna från en bok sker långsiktigt genom försäljning. 

– I så fall skulle bedrägeriet behöva pågå under väldigt lång tid innan man blir upptäckt, säger Grethe Rottböll.

Och en stöld av titlar från bästsäljande författare borde upptäckas och stoppas i stort sett omgående, menar hon. 

– Då är det upphovsrättsintrång och åtal och domstol. Det verkar inte riktigt som att de förstår hur bokbranschen fungerar. 

”Inga utpressningsförsök”

Förläggareföreningen har ändå skickat ut information till medlemmar om att bedrägerierna pågår. 

– Vi har inte behövt vidta några åtgärder för att det cirkulerar stulna manus. Det är inga kidnappningar, inga pengar och inga utpressningsförsök. Ändå verkar fler bedragare göra på det här sättet men vi vet fortfarande inte vad de får ut av det, säger Grethe Rottböll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer