Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Behemoths sångare och frontman Nergal har flera gånger varit i strid med polska staten på grund av sin konst. Foto: Anthony Anex/Keystone/AP

Behemoths frontman överklagar dom om blasfemi

Uppdaterad
Publicerad

Polska black metal-bandet Behemoths frontman Nergal, eller Adam Darski som han egentligen heter, har dömts till drygt 34 000 kronor i böter för att ha sårat andras religiösa känslor. Nu överklagar han domen och samlar in pengar för den juridiska striden. Förlorar han kan han få upp till två års fängelse.

I september 2019 la Nergal ut en bild i sociala medier där en fot stod på ett porträtt föreställande jungfru Maria. Det fick två polska konservativa organisationer att uppmärksamma myndigheterna om att Nergal hade sårat fyra personers religiösa känslor.

Penis på ett kors

Det är nämligen olagligt i Polen att såra någons religiösa känslor genom att förnedra ett föremål för dyrkan, enligt paragraf 196 i den polska brottsbalken.

– Många polska konstnärer och musiker har åtalats för att ha brutit mot paragraf 196. Bland annat den polska konstnären Dorota Nieznalska. Hon åtalades vid millennieskiftet efter att ha satt en penis på ett kors i en installation, säger musikjournalisten Fredrik Strage.

– Men Polen är ändå inte riktigt lika restriktivt som Ryssland. De polska nationalkonservativa älskar att polisanmäla konstnärer, men det är ganska sällan som det här leder till reella fängelsedomar, säger musikjournalisten Fredrik Strage.

Insamling för den juridiska striden

En domstol i Warszawa dömde häromveckan Nergal till böter på drygt 34 000 kronor. Han har nu valt att överklaga och målet ska upp i rätten. Inför detta har han startat en insamling där pengarna går till den juridiska striden och kampen om att avskaffa paragraf 196. I nuläget har insamlingen fått in lite mer än 390 000 kronor.

– Nergal är en väldigt känd person i Polen, han är ingen obskyr black metal-musiker som sitter i en källare och dyrkar satan. Förmodligen är han inte en satanist i den religiösa bemärkelsen. Nergal använder satanismen snarare som en symbol för att protestera mot orättvisor, säger Fredrik Strage.

Rev sönder bibel

Under de senaste 15 åren har Nergal flera gånger varit i juridisk strid mot polska staten. Det mest kända är när han åtalades för att ha rivit sönder en bibel under en spelning 2007. Det målet vann han.

Kulturnyheterna har sökt Polens ambassad för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer