Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sven Carlsson förklara hur Spotify ändrar sin betalningsmodell. Foto: Isabell Höjman/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Bekräftat: Spotify ändrar sin betalningsmodell

Uppdaterad
Publicerad

Böter till fejkade streams, minimumkrav på antal lyssningar för rätt till ersättning och hårdare regler för vitt brus.

Så lyder reglerna när Spotify ändrar sin betalningsmodell.

Efter flera veckor av obekräftade uppgifter står det nu klart att Spotify ändrar sin betalningsmodell. Detta för att omfördela drygt 1 miljard dollar i ersättning under de fem närmaste åren.

Spotify skriver på sin blogg att de identifierat tre områden i betalningsmodellen där ersättningspengarna läcker. Fejkade streams är ett av dem.

Tidigare har Spotify tagit bort innehåll på sin plattform som använt sig av fejkade streams eller annan artificiell hjälp från tredje part. Från och med tidigt nästa år kommer Spotify även att kräva en avgift från skivbolag och distributörer om deras innehåll på Spotify upptäcks med fejkade streams.

Minimikrav för ersättning

Spotify inför även ett minimumkrav på antal lyssningar för att överhuvudtaget få ersättning från streamingjätten. Ett spår måste ha spelats minst 1 000 gånger under de senaste tolv månaderna för att få royalty.

När det rör sig om utbetalningar till spår som inte genererar så mycket lyssning menar streamingjätten att ersättningspengarna fastnar hos mellanhänder. Till dessa hör avgifter hos skivbolag, distributörer och banker. När ersättningssumman från början är så liten menar streamingjätten att själva upphovsmakaren i slutändan inte får någonting.

Varje år uppger Spotify att man betalar 40 miljoner dollar i den här formen av ersättning. Den summan kommer nu istället att fördelas till artister som lyssnas på mer än 1 000 gånger under de senaste tolv månaderna.

Nya krav för vitt brus

Vitt brus, bakgrundssorl, naturljud och liknande har blivit populärt att somna till eller ha på i bakgrunden. Hittills har Spotify betalat ersättning när en låt lyssnats på i minst 30 sekunder. För att tjäna så mycket som möjligt har en del upphovsmakare kommit på att man kan dela vitt brus och liknande ljud i 30 sekunders spår, och laddat upp det på Spotify i spellistor.

Nu kommer Spotify endast att betala ersättning till den här typen av spår efter två minuters lyssning på plattformen.

Kulturnyheterna har sökt Spotify som hänvisar till blogginlägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.