Benjamin Ingrosso och Niklas Strömstedt toppar listorna över lyssnarsiffror efter årets upplaga av Sommar i P1. Se en sammanställning av några av de sommarprat som landets kulturskribenter under sommaren uppmärksammat. Foto: Mattias Ahlm/Svergies radio

Benjamin Ingrosso årets mest populära sommarvärd i P1

Uppdaterad
Publicerad

Störst antal lyssningar, flest reaktioner på sociala medier och längst genomsnittlig lyssningstid – Benjamin Ingrosso är årets mest populära sommarvärd i P1.

Även artistkollegan Niklas Strömstedt gör succé i programmet.

2021 har varit ett rekordår för ”Sommar i P1”. Räckvidden för poddversionerna har ökat med närmare tio procent jämfört med förra året. Men om det beror på en tillfällig pandemieffekt kan programchefen Bibi Rödöö inte svara på.

– Så tänkte vi i fjol, och det kanske är så även i år. Men nu har ju folk börjat resa igen och kan göra många andra saker än att lyssna på ”Sommar”. Det är podden som slår rekord, vi hade två miljoner lyssningar under en vecka. Det är en magisk nivå och ett svårslaget rekord, säger hon.

Topp tre någonsin

Benjamin Ingrossos program är inte bara det mest populära bland poddlyssnarna i år. Det är även den tredje mest populära ”Sommar i P1”-podden sedan starten. Även Niklas Strömstedt klättrar in på tio-i-topplistan över de mest lyssnade poddavsnitten från ”Sommar i P1” hittills. Dessutom blev han en favorit bland FM-lyssnarna under årets säsong.

– Det är två populära artister som har sin publik och som skapar fina ”Sommar”-program som uppskattas högt av lyssnarna, säger Bibi Rödöö.

Hon är samtidigt positivt överraskad över att många inte lika kända personer har blivit lyssnarfavoriter. Som polisen Nadim Ghazale, ekonomen Tomas J Philipson, forskningschefen Mikael Dolsten och släktforskaren Peter Sjölund.

– Innehållet i deras program är inte, så att säga, lättlyssnat och de är inte kända personer med en stor publik. Det är vad de pratar om man är intresserad av, säger Bibi Rödöö.

”Kommer som en kulspruta”

”Sommar i P1” är ett program som många tycker till om. Men enligt Bibi Rödöö är det främst i början, när listan över sommarvärdar presenteras, som tonen är hårdast.

– Jag står i skottgluggen då och det blir tuffare och tuffare för varje år. Allt fler kritiska röster höjs och tonfallet blir allt skarpare: ”Varför har ni inte med den personen?” eller ”Varför tar ni inte upp det ämnet?”. Det kommer som en kulspruta och jag svarar så mycket jag hinner i olika intervjuer. Men sedan kommer bara en enorm kärleksstorm från lyssnarna, säger hon.

Fakta: De mest populära sommarpratarna 2021

Mest lyssnade, direktlyssning:

1. Niklas Strömstedt, sångare, musiker, låtskrivare

2. Nadim Ghazale, polis

3. Tomas J. Philipson, ekonom

4. Mikael Dolsten, forskningschef, läkare

5. Peter Sjölund, släktforskare och Agneta Sjödin, programledare, poddare, författare

Mest lyssnade, poddlyssning:

1. Benjamin Ingrosso, artist, låtskrivare

2. Niklas Strömstedt, sångare, musiker, låtskrivare

3. Tareq Taylor, kock, krögare

4. Denise Rudberg, författare

5. Anna Kinberg Batra, f.d. partiledare, rådgivare, föreläsare

Flest reaktioner i sociala medier:

1. Benjamin Ingrosso, artist, låtskrivare

2. Niklas Strömstedt, sångare, musiker, låtskrivare

3. Tareq Taylor, kock, krögare

4. Nadim Ghazale, polis

5. Lisen Bratt Fredricson, ryttare, entreprenör

Längst genomsnittlig lyssningstid (originalsändning):

1. Benjamin Ingrosso, artist, låtskrivare och Sten Ljunggren, skådespelare

2. Kristina ”Keyyo” Petrushina, komiker, programledare

3. Ingmar Skoog, överläkare, professor i psykiatri

4. Nadim Ghazale, polis och Jens Stoltenberg, generalsekreterare Nato

Mest spelade artister (antal spelningar):

1. Cornelis Vreeswijk (8)

2. Laleh, Merit Hemmingson (7)

3. Håkan Hellström, Bruce Springsteen (6)

4. Seinabo Sey (5)

5. Adele, David Bowie, Janne Schaffer, Simon & Garfunkel, Säkert!, Ted Gärdestad, Lars Winnerbäck (4)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.