Benny Andersson: ”Det är bra – det låter som det alltid har gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Abba släpper ett nytt album med tio låtar och håller digital konsert med ”abbatarer” där digitala versioner och ett liveband om tio personer uppträder i en specialbyggd arena, berättar Benny Andersson för SVT.

Redan i april 2018 kom nyheten om att Abba skulle släppa ny musik. Deras manager bekräftade att två nya låtar – Don't shut me down och I still have faith in you redan då hade spelats in. I maj i år meddelade gruppen att det rör sig om fem låtar.

– När vi hade de här två låtarna så kändes lite tunt, ”ska vi inte göra några till?” och vi gjorde några till och det blev bra och sen tänkte vi att vi kör vidare och kör ett helt album, säger Benny Andersson.   

Albumet Voyage blir det första studioalbumet på 40 år, sedan The visitors från 1981 med låtar som Head over heels och Slipping through my fingers.

Abbatarer

Som tidigare ryktat blir det också en scenshow med ”abbatarer”. Ursprungsidén var en turné med hologram, men i och med det stora scenbygget blir det stationär scenshow i London i maj nästa år.

– Det vi jobbat med de senaste fyra och ett halvt åren är att göra en konsert med oss själva som digitala figurer, med ett liveband på tio personer i en arena, som vi bygger, som tar 3 000 personer.

När beslutet väl fattats att någon typ av turné eller hologramkonsert skulle äga rum föddes idén till nya låtar, men Benny Andersson trodde först inte själv på den.

– När vi väl kom så långt att vi skulle göra något då sa vi att ”hade vi gjort det här på riktigt och åkt ut som 75-åringar, skulle vi haft åtminstone två nya låtar”. Jag ringde Frida och Agnetha och frågade om de ville sjunga in nya låtar och de sa ja. Jag blev lite överraskad.

Varför?

– Abba har ju inte varit på tal för nån av oss. Agnetha har ju försökt hålla sig iväg från att vara med, jag också! Jag vill vara jag, jag vill inte vara en Abba. Det gick out the window när Mamma Mia började.

Inget Drake-fan

Enligt Benny Andersson kommer de nya låtarna att låta som de gjorde förr. Efter att ha hört de första två låtarna i färdig format tänkte han:

– Va fan det är bra, det låter precis som det alltid gjort – Abba i kubik fast det gått 40 år.

När det gäller nya influenser förhåller han sig skeptisk.

– När jag lyssnar på Drake eller you name it så tänker jag: ”vad håller de på med, vad är ingredienserna i det som funkar bra nu”? Det förstår inte jag.

ABBA

Abba sålde under sin karriär över 400 miljoner skivor mellan åren 1972-1982. Från 70-talets mitt och fram till dess att gruppen upplöstes var de en av världens mest framgångsrika popgrupper med närmare 70 singlar som listettor världen över och över 60 albumettor.

Det stora internationella genombrottet kom 1974 i Eurovision Song Contest i form av låten Waterloo.

1982 gjorde Abba sin sista studioinspelning och har därefter uppträtt vid endast ett tillfälle tillsammans i tv-programmet Här är ditt liv – ägnat gruppens legendariske manager Stikkan Andersson 1986.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.