Abba på melodifestivalen 1974. Foto: TT

Abba släpper nytt album – efter 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Ryktena kring Abba har flödat under veckan, efter att gruppen antytt på sociala medier att något är på gång. Benny Andersson bekräftar nu att det rör sig om ett nytt album med tio låtar. Under en presskonferens som pågår i Stockholm och London spelas två av de låtar som bandet spelade in 2018.

Det har under flera års tid florerat rykten om att Abba ska släppa nya låtar, men sedan en dryg vecka tillbaka har intresset för gruppen ökat kraftigt. Bland annat då bandet antytt via sin hemsida och i sociala medier att något är på gång. Redan 2018 meddelade bandet att två låtar spelats in.

– När vi hade de här två låtarna så kändes lite tunt, ”ska vi inte göra några till?” och vi gjorde några till och det blev bra och sen tänkte vi att vi kör vidare och kör ett helt album, säger Benny Andersson till SVT.

Albumet omfattar tio låtar och går under namnet Voyage och släpps den 5 november. Gruppen har också meddelat att en scenshow kommer att äga rum i London. En arena som rymmer 3 000 personer byggs speciellt för showen och utöver de fyra ”abbatarerna” – digitala abbor – kommer tio livemusiker uppträda. Gruppen kommer alltså själva inte stå på scen.

Avatarshow

Showen är ungefär en och en halv timme lång och omfattar två av de nya låtarna Don't shut me down och I still have faith in you och gamla hits. I maj 2022 kommer publiken kunna se showen.

Björn och Benny berättar under en presskonferens att avatarerna modellerats genom att sätta elektroder på abba-medlemmarna för att fånga deras ansikten och uttryck inför showen.

”Vilka låtar”

Ingen av de kvinnliga sångarna var på plats under presskonferensen.

”Jag hade så roligt under våra första inspelningsdagar för några år sedan, att när Benny ringde och frågade om jag kunde tänka mig att sjunga lite mer så tvekade jag inte ett ögonblick! Och vilka låtar! Respekt och kärlek till dessa exceptionellt talangfulla, i sanning geniala låtskrivare! Det var så glädjefullt att arbeta med gruppen igen. Jag är lycklig över det som vi har gjort och jag hoppas innerligen att våra fans känner detsamma”, skriver Anni-Frid Lyngstad i ett pressmeddelande.

Agnetha Fältskog säger i samma pressmeddelande:

”När vi samlades i studion igen hade jag ingen aning om vad jag hade att vänta … Men Bennys inspelningsstudio är en så trivsam och trygg miljö att innan jag visste ordet av så hade jag jätteroligt! Jag kan knappast tro att det här ögonblicket kommit till slut. Att vi nu ska dela det här med hela världen!”

Se hela SVT Nyheters sändning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.