– När de kom till studion var det som att ingen tid hade gått, säger ABBA:s manager Görel Hanser till Kulturnyheterna. Foto: TT

Abba släpper ny musik – efter 35 år

Uppdaterad
Publicerad

Popgruppen Abba har spelat in ny musik. ”Vi kände alla att det, efter 35 år, vore kul att träffas och gå in i inspelningsstudion”, skriver Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad ett pressmeddelande.
– Det är fantastiskt bra ABBA låtar och du kommer känna igen dig, säger deras manager Görel Hanser till Kulturnyheterna.

Den svenska popgruppen Abba släpper ny musik för första gången sedan 1981 – då deras sista skiva The Visitors kom. Det bekräftar deras manager Görel Hanser.

– När Björn och Benny föreslog att de skulle gå in i studion och prova igen, så tyckte tjejerna genast ”åh, ja vad kul”. Och sedan när de kom till studion var det som att ingen tid hade gått, säger Görel Hanser till Kulturnyheterna.

Enligt Görel Hanser har gruppen spelat in två nya låtar, Don’t shut me down och I still have faith in you.

–  I still have faith in you, kommer att finnas med i det tv-progam som NBC och BBC producerar och som kommer sändas i december. Och där är inte ABBA med i sitt verkliga jag utan det är deras digitala alter egon som kommer vara med där och framföra den här låten, säger hon.

Gör tv-show

Tidigare i april avslöjades att gruppen i höst återförenas i form av digitalt framställda ”abbatarer” i en tv-show i samarbete med brittiska BBC och amerikanska NBC.

I pressmeddelandet skriver bandet vidare att studioarbetet utmynnat i två helt nya låtar:

“Det resulterade i två nya låtar och en av dem 'I still have faith in you' kommer att framföras av våra digitala jag i en tv-special producerad av NBC och BBC tänkt att sändas i december. Vi må ha blivit gamla, men låten är ny. Och det känns bra.”

Björn Ulvaeus har tidigare uppgett att de digitala varianterna av abba-medlemmarna även kommer att ge sig ut på en turné.

Sålde 400 miljoner skivor

Abba sålde under sin karriär över 400 miljoner skivor mellan åren 1972-1982. Från 70-talets mitt och fram till dess att gruppen upplöstes var de en av världens mest framgångsrika popgrupper med närmare 70 singlar som listettor världen över och över 60 albumettor.

Det stora internationella genombrottet kom 1974 i Eurovision Song Contest i form av låten Waterloo.

1982 gjorde Abbba sin sista studioinspelning och har därefter uppträtt vid endast ett tillfälle tillsammans i tv-programmet Här är ditt liv – ägnat gruppens legendariske manager Stikkan Andersson 1986.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.