Benny Andersson vill återförena Abba för Slussen

Publicerad

En återförening av Abba står högt på många önskelistor. Men Abba-legendaren Benny Andersson är mer intresserad av att rädda Slussen i Stockholm. Så pass intresserad att han kan tänka sig att ta till sitt vassaste vapen Abba.

Den svenska supergruppen Abba splittrades år 1983. Sedan dess har frågan om en återförening ställs så många gånger att medlemmarna troligen har slutat räkna. Och svaret har hittills varit detsamma: Nej.

Ibland har hoppet tänts för världens alla Abba-fans, men de glada ryktena om återförening har snart avlivats igen. Senast i somras konstaterade Benny Andersson att han inte har några planer på att försöka dra ihop Abba igen:

– Fördelen med att vara i min situation är att man kan göra vad man vill. Och i det ingår inte att återförenas med Abba, sa han i en intervju med TT Spektra.

Vill stoppa planen
Men nu börjar ryktet snurra igen. Och det är Benny Andersson som har startat det. Som stockholmare har kompositören gått in i den hetska debatten kring den stora ombyggnationen av Slussen i centrala Stockholm.

Med ett välläst öppet brev i Dagens Nyheter, till finansborgarrådet Sten Nordin (M), vill Benny Andersson sätta stopp för eller åtminstone skjuta fram ombyggnadsplanerna vid Slussen.

Benny Andersson skriver att Nordin (M) riskerar att ses som ”den värsta marodören i Stockholms moderna historia”, och har fått positivt respons från kända ansikten som Petter och Niklas Strömstedt. Finansborgarrådet har svarat på brevet, men kritiken tycks inte ha haft någon stor inverkan på politikerna.

”Slussen är så pass viktig”
Benny Andersson tycks vara beredd att ta till sitt starkaste vapen för att rädda Slussen. Enligt Svenska Dagbladet överväger musikern, mer eller mindre seriöst, att försöka samla ihop Abba:

– Visste jag hundraprocentigt att det skulle hjälpa, skulle jag ringa de andra i Abba och fråga om vi ska göra ett jobb. Jag skulle i alla fall försöka (...) Slussen är så pass viktig. Men det är lite ont om tid, man måste hinna repa en dag åtminstone, säger Benny Andersson till Svenska Dagbladet.

Vad Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus tycker om idén är oklart. Men det börjar bli lite väl bråttom. Slussens framtid ska avgöras i dag, då kommunfullmäktige sammanträder i Stockholm.

Rebecka Ljung

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer