Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Alma Pöysti berätta mer om experimentet i klippet ovan. Foto: Marco Nilson/SVT

Bergman-klassiker gjordes om med AI: ”Ögonen var tomma”

Publicerad

Ingmar Bergmans ”Persona” har gjorts om med AI.

– Det här är ett helgerån i dess högsta form, säger skådespelaren Alma Pöysti som med hjälp av artificiell intelligens ersatt Liv Ullman i den klassiska filmen.

”Another Persona” heter den nya skapelsen som är ett experiment för att utforska AI:s möjligheter och risker inom filmkonsten. Idén kläcktes av Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival, där AI är årets tema.

– Det handlar om att närma sig frågorna om AI och skådespeleri som ju varit diskuterat mycket i samband med strejken i Hollywood, om studiobossar ska få ta skådespelares ansikten och sätta dem var som helst.

”Saknades själ”

Det är precis vad man gjort i det här experimentet. En AI-modell som utvecklats av Gothenburg Film Studios har tränat på några timmars filmat material av Alma Pöysti, där kameran fångat henne från olika vinklar i olika ansiktsuttryck och känslolägen.

– Jag har aldrig saknat en medspelare och en regissör så mycket. Jag inser att det jag gav bara var ett skal, det saknades själ, säger Alma Pöysti.

Denna träningsdata har AI:n lärt sig på under fyra månader för att kunna byta ut Ullmans ansikte mot Pöystis i filmklassikern som, trots att den är något av det heligaste inom filmkonsten, fick utgöra experimentyta för att testa den nya teknikens gränser.

Visas bara en gång

– ”Persona” är från 1966, men den är ju som gjord för det här. Persona betyder ju mask, och det ger ju bokstavligt talat ytterligare ett lager till den här filmen som redan är så mångbottnad, säger Bergmanstiftelsens vd Jan Holmberg.

Bergmanstiftelsen, SF Studios, Liv Ullman och Alma Pöysti gav sitt godkännande på ett villkor: ”Another Persona” fick bara visas en enda gång. Premiären på Göteborgs Filmfestival var den första och sista visningen. Vi får inte heller visa några klipp från filmen.

Alma Pöysti själv konstaterar efteråt att hon föredrar originalet.

– När det stämde var det ganska rysligt att se, men ögonen var helt tomma, själen var ganska långt borta. Liv Ullman gör det bättre!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.